17 veebruar, 2014

Bret Easton Ellis "Imperial Bedrooms" (2010)

“He was simply someone who floated through our lives and didn't seem to care how flatly he perceived everyone or that he'd shared our secret failures with the world, showcasing the youthful indifference, the gleaming nihilism, glamorizing the horror of it all.”

Järg teosele "Less Than Zero". Mina pole seda lugenud, selle võtsin kah sõbra soovitusel ette. Asi toimub filminduse maailmas, tänapäeval. Clay on egoistlik, emotsionaalselt lapik ja nüristunud kirjanik, kes toodab skripte. Tegelastel on omavahel backstory, mis esimese raamatu tulemus. Seda väga vaja teada polegi. Maailm on selline võlts, inimesed on võltsid ja kõik tahavad feimi. Põhiliselt jääb kõle ja eemaletõukav mulje peaaegu igast tegelasest. Ellise stiil on minimalistlik ja detaile väga polegi. Mis on hea. Keda huvitab mida keegi kannab või mida mingi lõhn meenutab. Selles mõttes kerge lühike lugemine, fookuses.
   Peategelane on hale kuju, isegi mitte antikangelane. Hingetu koll, kes inimesi ära kasutab. Natukene meenub Welshi "Filthi" peategelane, aga Welshi tüüp oli ägedam. Ellise stiil on veel selline, et peatükk lõpeb järsult, just kui huvitavaks kisub. Ebamäärane wärk. Ahvis Chandlerit, ma lugesin. Krimielement on asjal juures, kaovad näitlejad ja toimuvad salapärased intriigid millest Clay aru ei saa. Peategelane on nii enesekeskne ja tuim, et ta ei jaga millesse ta sattunud on. Lõpp on ikka torture porn ja nihilism, kellelegi lükatakse rusikas perse ja kellegi piinamist filmitakse ja pannakse netti. Masendav.
   Ei teagi, mida arvata. Kuna ühegi tegelasega ei samastunud ja kõik jäi emtosionaalselt kaugeks, siis väga muljetavaldav ei olnud. Peeretus öös.

"This isn't a script," Julian says. "It's not going to add up. Not everything's going to come together in the third act.”

2 kommentaari:

Ralf ütles ...

Ellise romaanidega enamasti ongi nii, et kõik tundub kuidagi kauge ja elutu, kontrastina sellele maailmale, mida ta kirjeldab. Aga see pole üks ta paremaid romaane. Less Than Zero on küll väga hea.

Mulle meeldis see trikk Imperial Bedroomsi alguses, et Less Than Zero põhjal tehtud film (välja tulnud 1987) põhines tegelikult teise inimese versioonil sellest loost, ehk siis Imperial Bedroomsi maailma mõistes oli Less Than Zero lihtsalt pooleldi muinasjutt ja Imperial Bedrooms siis see õige ja aus lugu. Väga peen nõks autori poolt. :)

senbudism ütles ...

Ta kirjeldabki maailma elutult ja kaugelt.

Mingi mage metatekst mind ei impressinud seal alguses, weak plot device.