07 märts, 2016

Jaan Mikweldt – Sõna jõud. Teine raamat (2015)

Teine kogu Mikweldti kunstmuinasjutte (seekord pole Laipaigule pühendatud), mis keerlevad ikka selle ümber, et kuidas noorem rahvas tahab paari saada – kuid enamikel juhtudel on probleemiks see, et soovitud paariline osutub kodukäijaks või metsavaimuks vms. Ja siis peab hädaline pöörduma mõne naabervalla targema pea poole, et see aitaks ühel või teisel viisil nõidusest jagu saada. Nojah, ega sellise perverssusega just suuremat pereõnne tooda (ühesõnaga, armastusabielu sakib). Eks veidi hämmastav ole, et tänapäeval võtab autor võrdlemisi traditsioonitruult ette sellise muldvana teema... et maarahvas ja nende uskumused ning kõiksugu varandus- ja kosjalood – mis on selles aineses niivõrd kutsuvat, miks autor seda üha ja üha uuesti läbi kirjutab? Mis putukas on küll Mikweldti hammustanud?

Õnneks on raamatus üks tekst, mis teistest lugudest järsult erineb: „Seitsmes Moosese raamat“, omamoodi paroodia Lovecrafti vms müstilisuse teemal (ulmebaasis on Silver Sära kirjutanud sellest pikemalt). Johann Edgar Liebekraft on otsinud kloostrite ja ülikoolide raamatukogudest ja arhiividest vihjeid, kus võiks asuda kurikuulus inimnahka köidetud Necronomicon, raamat, mis annab võimu elavate ja surnute üle. Selgub, et Liivimaal, ühe mahapõlenud mõisahoone keldris. Mees asub teele, leiab mõisaaseme, laskub keldrisse... ja seal võtab ta vastu tohutu vormitu kehaga õudus. Liebekraft põgeneb sealt ja satub lähedalasuvasse tallu... kus siis selgub, et see õudus on kohalikule maarahvale vaid üks... järjekordne koll. Päris vaimukas lugu, mis paneb ühtlasi imestama, et kuidas korraga Mikweldt kirjutas sellise teistest täiesti erineva jutu, millest on tulenenud selline õudusklassika variatsioon?

Kuivõrd autor käsitleb reaalset folkloori ja kuivõrd on kunstmuinasjuttudes omaloomet, ei oska hinnata. Mulle näib see arusaam kõigist neist kollidest ja vaimudest ehk liialt rahvusromantiline, aga nagu öeldud, mina ei suuda seda paika panna. Ja no see Cthulhu värk... kuidas see korraga välja hüppas?

Kommentaare ei ole: