01 juuni, 2022

Charles de Lint - Big City Littles (Year's Best Fantasy 2, 2002)

 

Armas looke lasteraamatuid kirjutavast naisest, kes ühel päeval ärgates näeb padjal seismas sõrmepikkust mehikest. Peale esialgset ehmatust selgub, miks see mees ta juurde tuli: nimelt olid temasugused lugenud naise üht raamatut, kus on juttu just sellistest olenditest. Kes on nüüdseks kaotanud lennuvõime - aga nemad sooviksid uuesti lendama hakata. Naine on segaduses … tema vaid tõlgendas lastelooks vanaisalt kuuldud juttu, ja muud seost nende miniolenditega pole. Aga ta lubab võimalusel aidata.


Sest tegu on ikkagi Newfordiga ja muidugi on ta midagi kuulnud olenditest, kelle-millega ta tuttavad oleks justkui kokku puutunud, nii leiab ta tuttava tuttava, kel võiks olla kogemusi selliste olenditega, sest ka see tuttava tuttav on vast … omal moel eriline. Ja kohtumisel selgub, et oleks justkui üks viis, kuidas neid pisiolendeid aidata, aga selleks peab lasteautor omalt poolt edastama õige soovi: ent kui tuleb soovi või palve esitamise aeg, on nüüd peategelasel kiusatus seda kasutada oma elu parandamiseks …


Aga see tekst pole de Linti tumedamast varasalvest, seega jah, kokku on siis armas looke. Eks teksti algul on paar veidrat lauset ürgnaiselikkuse vs soolise võrdõiguslikkuse asjus (naine otsib muuhulgas endale meest), aga eks sellise müstika autoril ole oma nägemused.



Kommentaare ei ole: