31 mai, 2022

Andy Duncan - Senator Bilbo (Year's Best Fantasy 2, 2002)

 

Järjelugu Tolkieni kääbikute maailmast ehk milline võiks olla elu mõned sajad aastad peale Sõrmuse hävitamist. Peale revolutsiooni tuleb ikka vastureaktsioone ideaalidele ja ühtsusele; nüüd on siis Maakonnas võimul senaator Bilbo (miskitmoodi järglane meie kuulsale Bilbole) juhitud partei, mis ei salli võõramaalasi ega kontakte välismaailmaga.


Aga elu on mujal edasi liikunud, kõiksugu maagia on siit maailmast lahkumas ning inimesed, orkid ja päkapikud saavad omavahel lihtsamalt läbi (hoidku jumal, nad võivad koguni paarituda); ilmet on võtmas tööstusrevolutsioon või kapitalistlik elukord.


Kuid mitte Maakonnas, kus nii jõu kui demagoogiaga on Bilbo ja ta kaaslased üritanud eemal hoida, et Maakond oleks “puhas”. Kuid … Maakond pole siiski mõjudest puutumata jäänud ning Bilbo peab nüüd korraga kogema midagi eriliselt vastuvõetamatut.


Tekst pole lihtsalt edasiarendus Tolkieni maailmast, see on pigem seisukohavõtt kaasaja oludele - nii on loo sissejuhatuses juttu rassismist ja ühest reaalselt tegutsenud senaator Bilbost. Eks selline lähimineviku käsitlus natuke naiivne ole (sest me peaks ju siis uskuma, et nö hea maailmakord on võimalik), samas Tolkieni pärandi tõlgendamine on ikka tore.



Kommentaare ei ole: