05 jaanuar, 2016

Greg Keyes – The Undefiled (Swords & Dark Magic, 2010)

Fool Wolf ja Inah on vangis. Naine provotseerib meest, et see laseks oma sisemise deemoni valla – Fool Wolf vastab, et see sunniks teda naist võtma ja tapma, või vastupidi. FW viiakse peagi vangistajate ette, kes pakuvad talle tehingut – mine too naisjumala preestrinna valdusest vangistajaid valitseva meesjumala mõõk ära (mehed kutsuvad end Rüvetamatuteks). Kui FW toob mõõga, saab kaaslanna vangist vabaks. FW nõustub, kuigi selge see, et ees ootab midagi vastikut ja ootamatut – aga noh, kuna ta on deemoniga seestunud (või kurjast vaimust vaevatud), on tal ehk võimalusi seda olukorda mingil moel lahendada.

Ta uurib omapäi, mis see meesjumal on. See on kole. Siis jõuab ta preestrinna juurde, kes seletab omapoolselt nende mees- ja naisjumala vahekorda, miks meesjumal seda mõõka tagasi tahab ja mis otstarve neitsitel Rüvetamatute jaoks. Tekkinud tüli käigus haarab FW mõõga ja tapab preestrinna, oma deemonist piitsutatuna suundub mees sinna naisjumala neitsite varjupaika. Deemon rõõmustab, ees ootab midagi lahedat ja võigast (kui vaid see meesjumala mõõk omakorda ei püüaks FW oma mõju alla saada).

Tegemist siis üpris tumeda looga, kus peategelane pole just rüütelliku minevikuga, ta on deemoni juhtimisel õige jõhkraid tegusid sooritanud. FW soov on seestumisest vabaneda, aga pole aastate jooksul võimalust leidnud – pealegi on deemon teda kõigi võitluste ajal elus hoidnud. Tõsi küll, selle hinnaks õige moraalitud teod. Ja siis veel see naine Inah, kes on samuti... kahtlase verega ning kellest mees on kahjuks sisse võetud. Ühesõnaga, üks paras sword & sorcery lugu, õelad jumalad ja tumedad teod.

Kommentaare ei ole: