24 august, 2018

Janar Ala - Oma rahva lood (2018)


Ala võiks eesti kirjanduse kaanonisse paigutuda kõigest ühe looga: “Peremees ja kana”. Aga et aru saada, miks see lugu nii hea on (seda saab lähemalt uurida Vikerkaare lehelt), tuleb muidugi läbi lugeda kogu kaante vahele mahtunud tekstikorpus. Ja mitte et see korpus mainitud loo kõrval sõnumõistmatult halb oleks, lihtsalt … ühes tekstis on alasus kõige paremini marineerinud. Raamatus on nii rohkem või vähem õnnestunud tekste, minu maitse jaoks on vast löövamad eelkõige lühemad tekstid: pikematega läheb vahel jahumiseks ja kangutamiseks, mis on ehk rohkem nauditavamad Ala talendi austajatele.

Omaette ooper on raamatus esinevad autori tudengipõlve nägemused, eks ääriveeri olin samuti samal ajal ülikoolis ning see Ala ja ta sõber … no nad olid kahekesi kuidagi silmatorkavad. Totakad semiootikud. Ühes väiksemas seltskonnas kutsusime neid kahte Tiku ja Takuks - noh, need Disney oravapoisid, mis soome telekas olid saanud niisugused nimed. Et siis kaks tüüpi, kes vähe kummalise ettemanatud naeratusega igasugu üritustel ja kohvikutes sebisid ning muudkui naeratasid ja sosistasid. Väga kahtlane. Ehk oli see üleolev suhtumine sellest, et olime vanemad ja omaarust elukogenumad. Ja kas nüüd sellest pidi rääkima. No aga TÜ vana kohvik … oli see vast rauge koht, eksole.

Ühesõnaga, Ala tekstid meenutavad raamatule kaassõna kirjutanud Mart Juure loomet. Mõlemad võivad rahulikult terve raamatu täis jaurata ning pärleid neist ikka leidub. Juur on küll vähe teistsuguse natuuriga kui Ala - Otepää tulevane aukodanik võibki jääda satiiri pritsima (“Pikkeri” aluspõhi?), samas Luua-tüüp on inimlikum, isiklikum (lutsulikum?). Ja mõnigi tragikoomilisena näiv lugu võib mõjuda üsnagi koomuskivabalt (nt “Jõulupäevik 2014”). Tõepoolest, tumedamatel hetkedel liigub Ala õige kaamoslikel radadel. Mis on muidugi heaks ja huvitavaks vahelduseks autori “kultuuri(aja)kirjandusele” (Juure päris tabav määratlus).

Mitte et ma “Ekraanirituaalidest” suurt midagi mäletaks.

Võibolla Ala ongi segu Juurest, Sauterist ja veel millestki. Aga see pole parim lahterdamine.




Kommentaare ei ole: