30 august, 2018

Viņa Jie-Min Prasad - Fandom for Robots (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2018)


Lõbus alternatiivajalooline lugu robotist nimega Computron, mis hakkab fännama kaasaegset animet … ning seetõttu hakkab omapoolselt looma fännikirjandust. Ainult et tegemist on robotiga, siis loome tehnikaosa on vägagi kompetentne, aga inimtegelase kujutamine järjekindlalt puine.

Computron on 1950. aastatel loodud tehisintellektiga robot, mille koht on nüüdseks robotite muuseumis. Eks ta on tore kurioosum, mida külalistele näidata, aga noh, ega ta just ahhetamapanevat tulevärki korralda, vastab vaid monotoonselt külastajate valitud küsimustele. Kuni üks külastaja pöörab Computroni tähelepanu sellele, et ta sarnaneb ühe hetkel populaarse animesarja tegelasele. Robot asub netist järele uurima, millega tegemist on, ning … huvitav on (muidugi, tal puudub võime huvitavat tajuda). Veelgi huvitavam on näha, kuidas sarja andunud fännid kirjutavad foorumites ja kodulehtedel fännikirjandust, mis on samas roboti käsitlemisel õige käpardlik. Computron käärib omalt poolt käised üles.

Ühesõnaga, lõbus jutuke roboti ja inimeste suhetest. Või kuidas inimesed kujutlevad või unistavad … mis punktuaalselt võttes on õige käpardlik.

Kommentaare ei ole: