11 oktoober, 2013

Charles Stross – Peidus perekond (2013)

Kui sarja avaosas selgus Miriamile, et lisaks meile teadatuntud maailmale on olemas veel üks dimensioon, mis on niisama reaalne... ja mille Klannina tuntud eliit kasutab meie maailma endile raha ja nänni kokkuajamiseks, et selle abil oma dimensiooni üle võimu hoida. Ent nüüd selgub Miriamile, et seninägematu mustriga medaljon (mille omanikuks naine saab luhtunud mõrvakatse järel) viib teda tapjate jälitamisel veel ühte... dimensiooni, mis on oma arengult midagi vahepealset meie maailma ja Klanni vallatava maailma vahel; see ilm on natuke aurupungi laadis, dirižaablid jne – ning seal on kõva kontroll mõttevabaduse ohjes hoidmiseks. Kolmas maailm paljastab ühtlasi selle, et seal paikneb Klanni kadunud kuues perekond, kes on omapoolselt Klanniga verevaenus ning põhjustanud perekondade vahel kodusõdu – probleemiks see, et Klannil pole aimugi kadunud perekonna sellisest sekeldamisest.

Miriam leiab nüüd mitmeid uusi sõpru ja vaenlasi, püüab leida asendust Klanni ebaeetilisele narkoärile ning üleüldse arendada tehniliselt mahajäänumaid maailmu paremuse poole; noh, justkui püüaks levitada demokraatiat või nii. Ent vaenlased ei istu mokk töllakil ning Klanni riukalik reetur korraldab paraja veresauna oma reetmise avalikuks tulekul. Ja Miriam kaotab... Kuid saab ühtlasi teada, mis tegelikult juhtus tema pärisemaga. Aga jah, ära usalda kedagi, omad vitsad peksavad kõige verisemalt.

Eks see raamat võrreldes Strossi tõsiulmega selline meelelahutus ole, ent niimoodi seda tuntust ja lugejamenu kasvatatakse. Mugavam oleks seda sarja ehk järjest lugeda, peale selle osa finaaligi jäi sisse tunne, et mis siis nüüd edasi saab... Rääkimata sellest, et avaosa mälestused on õige tuhmid. Näis, millal kirjastus rõõmustab järgmise tõlkega, hämmastava kiirusega on juba kaks osa ilmunud.

Kommentaare ei ole: