16 juuli, 2015

Brendan DuBois – Hard Stars (The Mammoth Book of Best New SF 27, 2014)

Vägagi ameerikakeskne põnevik, nimelt on siin jutus olukord, kus Ühendriigid on totaalse rünnaku all, kindlaks tegemata päritoluga droonid tiirutavad tihedalt taevas ja pommitavad kõike, mil on kõrgtehnoloogilised kiibid-jubinad küljes. Tulemuseks siis see, et kogu moodne tehnoloogia on märklauaks, ning kuna inimesedki on kiibistatud...

Lugu on sellest, kuidas sõjaväelaste grupp on varjunud ühes metsatalus. Mehed-naised on minema visanud kogu oma erivarustuse, sest need on spetstehnoloogiat täis ja niimoodi vägagi rasvaselt droonide sihikul. Niisamuti on nad üksteiselt naha alt välja lõiganud kiibid, millega muidu juhtimiskeskusest neid eriväelasi jälgiti. Sest nende meeste-naiste puhul on tegelikult tegemist salateenistuse agentidega, kelle ülesandeks on kaitsta Ameerika presidenti. See objekt ongi maja teisel korrusel haigevoodis ehk hinge vaakumas ning eriväelastel on suur mure, et mida presidendiga peale hakata, kuhu liikuda ja kuidas seda teha, kas need droonid võivad neid jahtida nii, et otsitakse näiteks kehatemperatuuri järgi üles jne. Ühel hetkel avastab eriväelaste juht kohaliku teedeatlase ja nad suudavad viimaks lokaliseerida oma asupaiga (harjumatu, kui GPS ei tööta), ning nende läheduses peaks olema üks salajane eriolukordade baas... Kuidas sinna saada?

Noh, igal juhul ootavad ees veel mõned üllatused jne. Nagu öeldud, selline ameerikakeskne värk. Et droonid võivad olla Põhja-Korea või Iraani päritoluga, kõiksugu ameerikalikud traditsioonid ja muidugi enamasti heroilised eriväelased (või siis Salateenistuse ihukaitsjad?), kel oma kohustus täita – kaitsta presidenti, ükskõik millist jama see mees võis olla ka põhjustanud (et noh... maailmarahu kõigutaja või nii). Eks tekst on actionile pühendatud, kirjanduslikus mõttes üpris šabloonne tekst põnevikest.

Kommentaare ei ole: