08 mai, 2018

Marissa K. Lingen - Uncle Flower's Homecoming Waltz (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2013)


Kurblik fantasy maailmast, kus on võimalik unenägude abil võimalikku tulevikku näha – ja seda on võimalik medikamentide abil juhtida. Kuna informatsioon on võim, siis on igati vajalik olla stardivalmis olukordadeks, mis võivad olla kümne päeva või kümne aasta või kümne kümnendi pärast. Nende unede interpreteerimisega (sest nägijad ju ei oska arvata, millest õieti jutt on) tegelevad eraldi instituudid – sest nii saab muuhulgas paremat militaartehnikat arendada. Aga sellistel tulevikuunede nägijatel tuleb maksta oma hinda … et neid elavate ennustusmasinatena kasutatakse.

Loo peategelane on 12-aastane tüdruk, kes on just avastanud, et tal on võime näha unenägusid sajandi pärast juhtuvast. Mitte et need oleksid miskid grandioossed visioonid, ei, tegu on tüdruku jaoks krüptiliste juhtumite kogemisega … mis aga panevad unenägude interpreteerijaid rahutult nihelema. Suguvõsa on tüdruku võimest elevil (kunagi teenis vanaema sellega aastakese rasket raha!) – välja arvatud aga onu Lill, kes on just demobiliseeritud peale nelja aasta pikkust sõjavälja kündmist, ning kes on üsna tuttav tulevikuunede nägijate kasutamisega militaarsetel eesmärkidel. Onu Lill püüab hoiatada peategelast … aga sellel on omad mõtted.

Esimesel lugemisel ei saanud loost suuremat midagi aru, teistkordsel lugemisel avanes paremini see kurblik maailm ja peategelasest tüdruku ühtviisi kibedad valikuvõimalused (et võimest loobuda, tuleks üle elada ravikuur, mille jooksul oleks ravitav õige infantiilne). Nii võttes päris hea lugu.

Kommentaare ei ole: