02 oktoober, 2018

Ryan Row - Whatever Knight Comes (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2018)


Tegu siis Sisyphose müüdi interpreteeringuga kõrgfantasy võtmes. Peategelane on nimelt neetud mõõgakangelane, kes röövib neitseid, hoiab neid oma lossis vangistuses, kuni siis viimaks mõni rüütel või seikleja või sõjasalk tuleb ning dramaatilise võitluse käigus peategelase maha lööb.

Ja et siis leiaks mõne aja pärast mees end uuesti elusana, taas järgmise röövitud neitsiga üheskoos lossis (tingimata ütleb ta kumedalt naisele, et see hakkab teda viimaks armastama – kuid selline ongi vängeim vägivald, mida ta naiste kallal teostab). Niisamuti ta iga kord armub röövitusse, mille lõppvaatuseks on siis dramaatilise päästeoperatsiooni käigus hukkumine. Asjale lisab vürtsi seegi, et mees on tegelikult maailma parim mõõgakäsitleja, seda suurem siis … päästja kangelastegu.

Aga seekord siis niisugune probleem, et kui ta öösel neitsi majja tungib, siis see ootabki, et ta kodust minema saaks, kuna ta isa … on väga vastik mees. Neiu armubki sellesse pimeduse rüütlisse ja hakkab tema käe all mõõgavõitlust õppima, ning lubab igavesti tema kõrvale jääda. Peategelane ei taha uskuda niisugusse õnne, temal on ta needus. Aasta pärast ilmubki lossi müüride taha neiu ametlik peigmees koos preestri ja nõiaga.

Loo kaasaegsem osa saabub lõpus, kui see neiu uurib, miks mees needusele vastu ei hakka, miks ta lasebki naisi tagasi viia neisse oludesse, nende türannide kätte, kus nad viimaks lähisuhtevägivalla tagajärjel sandistuvad või hukkuvad. Aga nojah, ei hakka loo puänti avalikustama.

Millegipärast arvasin enne lugema hakkamist, et tegemist on mõne lõbusa looga, raamatut lapates jäid silma miskid klišeelikud laused ja „küllap seal siis lahendatakse mõnel humoorikal moel“. Aga võta näpust, on hoopis sünge ja kibe ning see lõpu paatos on omal moel mõtlema panev. Kuid eks niisugune see Sisyphose karistuse traagika olegi.

Kommentaare ei ole: