31 oktoober, 2018

Lavie Tidhar – Widow Maker (The Book of Magic, 2018)


Jätkub eelmises antoloogias tuttavaks saanud Goreli goreseiklused (mehe eesmärgiks on oma müstiline kodumaa leida, aga muidugi ei jõua sellele arvatavalt sammugi lähemale), mis on õige tumedad ja täis üliinimlikku reeturlust. Kui eelmine kord tegutses ta kõrbemaastikul, siis nüüd jäätunud mäestikus, mis on olnud tunnistajaks või õigemini hauaks konkureerivate tsivilisatsioonide hukule.

Oh seda morbiidsust, oh seda iidset hävingut, oh neid inimeste saatanlikkust. Tekst lirtsub kurjusest ja pahaendelisusest – seal on kangelane Gorel oma loomulikus keskkonnas, see on tõeline posttraumaatilise stressi põrgu. Eks ole kasuks seegi, et Gorel pole mingi suvaline rändav palgasõdur, tema nurjatused ja tapatööd on teada kogu sealses maailmas jne.

Mingis mõttes on see tekst sarnane sama antoloogia Parkeri looga – väga palju energiat on läinud löövale butafooriale ja tegelaste loomisele, mille käigus lugu ise on kuidagi vaeslapseks jäänud. Tekst ongi kui episood, mis ehk laiemas kontekstis oleks paremas hoos, praegu aga … suts ja valmis. Meenub hiljuti loetud Eriksoni jutustusekogu, kus kargles häälte polüfoonia; samas ega Gorel pole miski õnnetu Reese.

Kommentaare ei ole: