07 aprill, 2019

Scott Lynch - The Fall and Rise of the House of the Wizard Malkuril (The Book of Magic, 2018)


Kui ma nüüd ei eksi, siis tegemist on ehk esimese tekstiga, kus Lynch on viinud tegevuse nö tavalisest fantasy-ilmast hoopis kosmoseooperlikesse oludesse. Tõsi küll, tegemist on siiski võlurite ja kõiksugu kummaliste olenditega, aga võlujõud … sel võib olla pigem teaduslik-fantastiline seletus.

Niisiis, kuskil üksildasel taevakehal asuvas vägevas kosmosejaamas juhtub nii, et selle jaama võlurist omanik annab otsad. Täiesti ootamatu olukord selle võluri teenritele ehk tehisintellektist jaamakorraldajale ning kõiksugu kobolditest teenritele. Päevad kuluvad, võluri laip vedeleb maas ega kavatsegi püsti tõusta ja edasisi käsklusi jagada. Hakkab mädanema. Tehisintellekt leiab viimaks, et peab ohjad enda kätte võtma ja sellise iseseisvumise käigus ise võluriks hakkama. Mis toob kaasa mitmeid probleeme kurikuulsa võluri hea- või pahatahtlikele külastajatele, ustavatele teenritele ja viimaks võimast võlurit imiteerivale tehisintellektile.

Et siis jah, SFF ja Lynchi seniste võlurilugude kohta õige harjumatu tekst – kuid eks autor peabki katsetama uute võimalustega. Natuke pikk ja igav see tekst on, aga loo finaal vastu muidu ei mängikski välja nii … inimlikult, kui poleks seda okkalist eksirännakut.

Kommentaare ei ole: