22 aprill, 2019

John Crowley – Flint and Mirror (The Book of Magic, 2018)


Iirlased ja inglased, neil on üksteisega pikk ja vaevaline ajalugu. See lugu räägib ühe iiri klanni salasepitsusest, kuidas 16. sajandil uuesti iirlaste ülemvõim omal maal taastada – seda siis paganlike jõudude ja ühe iiri poisi abil, kes antakse (pantvangina?) inglise lordi kasvatada. Inglaste plaan on poisist kasvatada kroonitruu iirlasest ülik; iirlaste idee on peaaegu sama … ainult edasiarendusega. Et tulevikus saaks poisist inglaste üllitatud juhiks (paberitega lordiks) ja siis! Ja siis oleks kindlam inglaste vastu astuda. Mitte et poisil sellest algselt aimugi oleks.

Mõlemad pooled kasutavad poisi üle mõjuvõim hoidmiseks oma maagiat (mis on pealkirjas välja toodud), ja noh, selle tulemuseks ongi siis isemoodi süntees. Mis tingimata ei tähenda Iirimaa saatuse asjus patiseisu.

Teine lugu siit antoloogiast, mis on valitud Strahani aasta parimate ulmelugude antoloogiasse. Tekst on ehk rammusam kui Nixi lugu, aga erilisi vaimustusoigeid just esile ei kutsu. Küllap oleks kasuks Iiri ajaloo parem tundmine. Kui seni on tundunud, et antoloogias avaldatud tekstid on kuidagi … hajevil, teravuseta, siis seniloetud lugudest on see vast tummiseim tekst. Loodetavasti eksin, lihtsalt „The Book of Swords“ oli kuidagi elavam.

Kommentaare ei ole: