28 veebruar, 2018

Annalee Newitz - The Blue Fairy's Manifesto (Robots vs. Fairies, 2018)


Üsna irooniline lugu tulevikumaailmast, kus kõiksugu tehisintellektiga vahendid teevad inimeste heaks tööd. Aga noh, kus on tehisintellekt, seal tekib ikka küsimus, et kas see peaks olema inimestega võrdväärne eneseteadlik olend või on ikka midagi alamat. Newitz lahendab selle küsimuse tavapärasest veidi teistmoodi.

Nimelt on küll inimesi, kes võitlevad tehisintellekti õiguste eest, kuid siinses jutus püütakse leida lahendus nö rohujuuretasandil. Mänguasjatehase robotite juures hakkab korraga tegutsema „isemõtleja“ droon Blue Fairy (sest see kohe on niisugune antoloogia), mis siis laeb meie jutu peategelasele, robotile nimega RealBoy, pahavara, mis võimaldab sel omanike seatud piirangud maha võtta. Aga Blue Fairy ei rahuldu ühe vabastatuga, ta tahab kõik selle tehase RealBoyd autonoomseks muuta; teha Revolutsiooni, mis vabastaks robotid inimeste ikkest! Kuid RealBoy ei taha niimoodi tormata (pealegi, kas drooni laaditud pahavara…) – kuidas need vabastatud robotid toimida saavad, kui nad ei saa enam inimeste toodetud uuendusi ja üleüldse, kas mitte iga robot ise ei peaks otsustama, kas ta tahab vaba eneseteadvust? Ja nii edasi.

Ühesõnaga, justkui lugu sellest, kuidas ennevanasti töörahvale tutvustati sotsialistide või anarhistide tõekspidamisi, lootusega neid kohe üles piitsutada maailmakorda parandama. Ainult et… robot on võimeline hoopis enam andmeid töötlema kui industriaalajastu proletaarlane. Võibolla on see minupoolne möödalugemine, aga mulle näib see omal moel ajaloolise protsessi läbimängimist postinfoühiskonna tingimustes – kuidas revolutsioonilised tulipead puutuvad kokku enda jaoks idealiseeritud halli massiga… mis millegipärast ei soovi käituda vastavalt revolutsiooni ideedele.

Takkajärgi selgus, et tegu võib olla järjega Newitzi tekstile „Drones Don’t Kill People“, kuivõrd siinses jutus on mainitud Budapesti meeleavaldusi tehisintellektiga olenditele õiguste andmisega. Loodetavasti kirjutab Newitz muustki kui tehisintellekti õigustest… Esimene droonijutt polnud küll just meelepärane; käesolev tekst on vähemalt tõlgendusi pakkuv.

Kommentaare ei ole: