28 august, 2012

Gianni Celati – Õnneliku lõpuga lood (2001)


“Nüüd on naine viiekümne kahe aastane, tal on tütar ning ta elab hästi. Ta ütleb, et vananedes õpitakse vähem hoolima meis pesitsevast robotist, kes räägib, kui peab rääkima, tervitab, kui teda tervitatakse, naerab, kui on vaja naerda. Kuna inimhing on alati vaimustatud millestki välisest, siis (juhul, kui me pole rumalad või kibestunud) õpitakse mitte võtma tõe pähe tolle inimroboti mõtteid ja sõnu, kes meie asemel teistega suhtleb. Tasapisi õpitakse nägema, kui naeruväärsed on meie hinnangud maailma asjade kohta, ega võeta neid enam tõsiselt, vaid jälgitakse end kõrvalt. Ja võib juhtuda, et jälgides end tihti kõrvalt, saadakse ka veidi paremaks inimeseks.” (“Meteoriit kosmosest”, lk 31)

Kindlasti on see kellegi poolt välja arvutatud, aga huvitav, kas ilukirjanduses on peategelased enamasti introverdid või ekstraverdid (teatavasti on inimeste hulgas introverte tsipake rohkem – mida niisiis autorid oma peategelastega teevad?). Selles toredas (mõnusalt lühikeste tekstidega) jutukogus domineerivad kindlasti introverdid, nagu näiteks “Medina Sabbahi linn” on kena näide ühe introverdi mõttemaailmast: on teine kolm aastat Aafrikas ja tagasi tulles keeldub kellelegi rääkimast seal kogetust, kuni viimaks lubab, et pulmapäeval jutustab seal juhtunust. Tulevad pulmad ja mees räägib.

“Kui peigmees lõpetas oma loo, ei osanud keegi midagi kosta, ja nii valitses sügav vaikus. Järgmisel päeval päris üks sõber temalt, miks ta oli nii kaua oodanud, enne kui ta rääkis, mis Aafrikas oli juhtunud; jutuvestja vastas, et ta ei talu pulmapidude tühje jutte ja oli hoidnud oma loo varuks, olles kindel, et paneb kõigil suu kinni.” (“Medina Sabahi linn”, lk 34)

5 kommentaari:

myrym ütles ...

"teatavasti on inimeste hulgas introverte tsipake rohkem" - Hm, ma olen rohkem kuulnud, et ekstravertide-introvertide suhe on nii umbes 3:1 (või 60:40 või 70:30 või 75:25 vms). Aga alusetute oletuste rõõmu nimel pakuks küll, ilukirjanduses on introvertidest peategelasi rohkem, nood kalduvad ju (vist lausa ajuehituse poolest) rohkem reflekteerima ja oma peas monolooge pidama.

myrym ütles ...

"pakuks küll, *ET*" - jäi miskipärast vahele

kolm ütles ...

Selle väite võtsin introverdiuurijalt Helgoe'lt, wikis on lühike summarium:
"In 2008, her writing revealed that scholarly and popular accounts regarding humans who display the personality traits of introversion and extroversion were flawed, and that, instead of representing a 25-30% of the population, introverts make up 57% of the population. The identified flaw was a dated reliance on the early work of Isabel Briggs Myers, and the failure to note the latest comprehensive results of the Myers Briggs Type Indicator (MBTI), a questionnaire used by psychologists to classify human personality traits."
http://en.wikipedia.org/wiki/Laurie_Helgoe

myrym ütles ...

aa! kahjuks on suurem osa internetist vist endiselt eksiarvamusel. see on siis pigem selline muigav "teatavasti".

kolm ütles ...

jäägu see meievaheliseks saladuseks...