22 august, 2011

Kersti Kivirüüt – Okultismiklubi 2: Inglitel puudub huumorimeel (2011)


Teksti plussiks on, et ega siin molutamist ei toimu, igal leheküljel käib üks sahmerdamine ja ringijooksmine ning mängimine kõiksugu pseudoajalooliste lugudega – on druiidid ja inglid ning lisaks veel eeterlikud ajarännud 11. ja 17. sajandi Vana-Kuuste kanti (esimesel korral näeb druiide, hilisemal rännul inglikest). Võiks sedastada, tormlev kompott. Ausalt öeldes ei oska intriigi kirjeldada, aga noh, okultismiklubi saab selle lahendamisega hakkama. Autoril on ehk nunnutav suhtumine tegelastesse, ja selline flirdimaias õpetajanna Erika oleks reaalelus vast paratamatult mingi aja pärast mõne tegusa koolipoisi võrgutaja või võrgutatav.

“Raimond viipas ettekandjale ja tellis lauale terve pudeli Merlot'd. “Ta tahab mind täis joota,” mõtles Erika. “See on hea märk.” Kuid ta ei öelnud igaks juhuks midagi, vaid asetas menüü elegantselt lauale ja kohendas nagu muuseas vaasis olevaid kunstlilli.” (lk 60)

Vahel tuleb kahtlus, et Kivirüüt on ühe hooga teksti valmis kirjutanud ja seetõttu esineb mitmeid hämarkohti, mis muidugi mõjuvad lugeja tähelepanule ergastavalt – ehk siis kutsub esile loetud lehekülgi uuesti lugema, et natuke sotti saada. Minul jooksis juhe kokku lk 54-56 – algul on salapärases käigus koos Keimo, Tristan, Korts ja Koiliblikas, siis läheb Keimo nende juurest minema, ent kuuleb korraga Tristani karjatust ja jookseb (edasi? tagasi?) ning kohtub Tristani ja Fränkiga (kus?), siis lahkub Keimo uuesti ja poole tunni pärast tuleb koos Kortsi ja Koiliblikaga (kuhu need vahepeal kadusid?) tagasi – kes ja kus käis, mitte halligi ei saa aru. Või olen täiesti mulgipuder peast (lk 90).

“Fränkilt saadud info tulv oli Erika peas tõelise kaose tekitanud. Märkmete tegemisest polnud ka kasu, sest õhku jäi rippuma nii palju lahtisi küsimusi. Kes ja miks tappis Vuntsi? Mis otstarbeks oli rajatud Fränki kirjeldatud ruum tunneli lõpus? Miks olid kirjad saksa keeles? Mida tähendab kuupäev kaevurakmetel? Kus on Tristan ja mis temaga juhtus? Mida kuradit see Lucifer siia puutub? Kuidas Raimond kilbist ja kroonist teab? Kes “Raimond” selles elus tegelikult on?” (lk 94)

Olles ilmselgelt teose sihtgruppi mittekuuluv, tuleb vaimustusega tõdeda et andku aga autor hagu!

ulmekirjanduse baas
reaktor

Kommentaare ei ole: