28 august, 2011

Artur Port – Ohvitseri tulemine (2002)

Mahavaikitud teos eesti avangardkirjandusest? Aga samas, tõepoolest, wtf? Petlik ja tabav tsitaat sellest, mis tunne oli seda teksti lugeda.

“Lõõgastuseks arendas ohvitser koos oma voodinaabrist bioloogiga teooriat teemal “Kas ahvid võivad pärineda inimestest?”. Pärast mitut päeva väldanud arutelusid jõudsid nad ühisele seisukohale, et kliima jahenedes, kui jää põhjast peale tungima asus, võisid tule jaoks okste korjamist liigseks pidavad üksikud isendid tõepoolest tee lõunasse jalge alla võtta. Kuna seal olid mõõkhambulised tiigrid, roniti puu otsa ja eksistentsiaalsetest probleemidest lähtuvalt sinna jäädigi. Nii arenesidki välja ahvid. Kuna inimesed on erinevad, on ka ahvid erinevad.” (lk 25)

Nojah, eks tegelikult räägitakse palju füüsikast ja matemaatikast. Nostradamus ja täheteadus ja Egiptuse püramiidid – kõik vist selleks, et kuidas hinge surematuks teha. Või pagan teab milleks, raamat lõppeb segaselt. Tekst evib populaarteaduslikku kõnepruuki. Ettevaatlikult võiks seda “teaduslikuks fantastikaks” nimetada, või siis pila mulle tundmatul teemal. Aga noh, autoril on selge nägemus ja ta on selle täide viinud. Lisaks veel lõbustavad illustratsioonid.

“Kuulduste kohaselt on salarelva “Väike-Õismäe” põhilised parameetrid Stonehenge'i parameetritega vastavuses. Piki kivist poste (maju) hakkab energia ringlema juhul, kui selles piirkonnas paiknevad autod pargitakse “Väikese Õismäe” kui ringi puutuja suunaliselt ning kui kõigi majade tubadesse paigutatakse samuti ringi puutuja suunaliselt raudvoodid. Mõõtmised näitasid, et tõepoolest, leiab päikesetõusu hetkedel iga posti (maja) ümbruses aset elektromagnetvõngete intensiivsuse tõus ja et need vabad võnked initsieerivad liitudes suunatud energiavoo tekkimise.
Kuigi Väikese Riigi propagandamasin selle võimaluse välistas, leiti raudvoodid siiski salarelva “Väike-Õismäe” lähedalt laost. Kogu maailma rahuarmastava ja demokraatliku meelestatusega rahvahulgad olid šokis.
Pärast saladuse avalikuks saamist ning sellele järgnenud paljude riikide poliitilist survet nõustus Väike Riik “Väike-Õismäed” kasutama ainult kaitse-eesmärkidel.” (lk 72)

Kommentaare ei ole: