23 mai, 2013

György Botond-Bolics – Redivivus palub tuld (1975)

Raamat on omamoodi variatsioon Bulgakovi “Koera südame” ainetel ehk siis Marsilt on väljakaevamistel leitud anum ollusega, mis teadlaste poolt tuvastatakse marslase ajuks (900000 aastat tagasi oli Marsil veel elu, raamatu lõpus on ülevaade, milline see marslaste elu tegelikult oli). Mida teha leitud ajuga? Teadlastel on kaks võimalust, mida asutakse koosolekul vaagima – esiteks viis, millega surnu ajust transportida info ja mälestused elava inimese ajusse; või teiseks võimalus neid mälestusi ja kogemusi reprodutseerida helis, kirjas või koguni audiovisuaalselt (tõsi küll, see võimalus veel ideetasandil). Et esimene variant on juba loomkatsete järgus, siis pannakse hääletusele, kas seda reaalselt kasutada ehk siis marslase mälu ja kogemused mõnele inimesele siirata; kartus on, et selline katse võib olla suisa tappev. Nojah, teadlastekogu hääletab selle võimaluse maha, hoopis tahetakse hoogustada seda ajutegevuse reprodutseerimise võimalust.

Ent... auahned ja kuulsusrikkad eksperimentaatorid siiski sooritavad selle marslase aju siirdamise ühele oma kaaslasele ning seejärel puhkeb segadust täis sündmusteahel, kus katsealune muutub üpris kontrollimatuks (kuid teatud juhtudel on taas kui enne siirdamist) ja keegi asub mõrvama teadusasutuse töötajaid. Ehk siis põnevik teadlaste maailma pingelisest elust. Eks tekst üsna iganenud ole, tulevikuteadlased käituvad / tegelevad kui eelmise sajandi 60ndate aastate tingimustes. Ja edasi-tagasi reis Marsile kestab ikkagi 33 päeva (lk 109).

“... Kui minust sai vabatahtlikult, kuigi Bertalani pealekäimisel, kunagise marslase teadmistepagasi omanik, muutus mulle korraga paljugi arusaamatuks.
On arusaamatu, et inimene kasutab elektrit, tegelikult teadmata, mis see on. Kasutab magnetit, teadmata, mis on magnetism. Loob kunstlikult valgust, teadmata, mis on valgus. Ehitab kõik oletusele, et ükski liikumine ei ületa valguse levimiskiirust, kuid ei tea, millise kiirusega levib raskusjõud või see tema jaoks mõistatuslik energeetiline tegur, millega ta puutub kokku mõtete ülekandmise, telepaatia nähtuste uurimisel.” (lk 149-150)

ulmekirjanduse baas 

Kommentaare ei ole: