24 august, 2015

Chris Lawson – Canterbury Hollow (The Mammoth Book of Best New SF 25, 2012)

On selline planeet nimega Musca, mille koloniseerimisega pandi aegu tagasi vähe puusse: nimelt osutus sealse päikese kiirgus palju ohtlikumaks kui teadlased esialgu arvasid. Lahendus leiti siis selles, et otsustati kolida planeedi sisemusse. Ent jälle tehti viga ja asuti liigse hooga planeedi sisse elamisruumi laiendama – tehti liialt palju ja hooletult. Lisaks veel see, et Muscal arvestati liialt paljude inimeste kohaloluga ning neid kõiki polnud võimalik ära toita. Järgmine lahendus – tuleb teha pimevalik neist, kes peavad teatud ajal elust loobuma (sest nii saab tegelikult ka orgaanilist väetist, millega teistele eluks vajalikku toota). Ent nagu ikka, hädad Muscaga ei lõppe – päikese tegevus läheb üha ohtlikumaks ja Musca on muutumas kolonistide järeltulijatele surmalõksuks.

“Canterbury Hollow was one of the great chambers that crowned their civilization: a wonder of engineering and of art, it had been carved in the shape of a cathedral window. Everyone came there when they died, for recycling. Here the bodies of the dead were committed to the huge bacterial vats that broke down flesh and bone and returned organics to the community.” (lk 641)

Lugu ise räägib tegelikult mehest ja naisest, kes on välja valitud elu loovutamiseks. Nad kohtuvad ja otsustavad üheskoos sooritada hüvastijätutseremooniaid. Ent selle käigus selgub nii mõndagi, mis võiks tegelikult nende elupäevi pikendada... kuid noored jätkavad oma surmateed.

Nojah, selline hukatuselugu, resignatsioon ja lootusetus. Kurblik värk.

Kommentaare ei ole: