22 august, 2015

Kai Ashante Wilson – The Devil in America (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year #9, 2015)

See lugu läheb vähe horrori kanti, võttes ette Aafrikast pärit maagia kohanemisest Ameerika oludega – et siis pärimuse järgi tegi kunagi kurat lapse ühele aafrika abielunaisele ja nende järglasest pärines edasi kummaliste ja maagiliste võimetega inimesed. Aga et üks neist püüti orjaks, kes veeti üle ookeani, jätkus see vereliin ameerika orjade hulgas – kuni siis nende dramaatiliste sündmusteni, mida käesolevas loos käsitletakse.

Eks natuke häguseks jääb, kas kuri on universiaalne või on kuidagi seotud selle vereliini kandjatega, kellel on siis võimalusi kurjale sellele vajalikke ohverdusi võimaldada – seda siis lepingu abil, mille kuri sõlmib vereliini järgmise pärijaga. Ent need lepingud on vägagi hukatuslikud, siis pole ka vereliini pärijatel just pikka eluiga. Ähmaselt võiks tõdeda, et mustanahaliste lintšimised on seotud selle kurja verehimuliste soovidega. Ahjaa, kuna kurja originaal oli üks müütiline koer, siis idee järgi on selle vereliini kandjatelgi võimalus / oskus neljajalgseteks muutuda – koos sellega kaasnevate heade ja veadega.

Selline müstiline lugu siis, siin antoloogias on muidki nõialugusid, küll juudi või korea või pakistani juurtega. Noh, kui need on vaid tõsimeelsed kangutamised kõiksugu küllusliku draamaga, siis need pole just mu lemmiklugude hulka kuuluvad, igavad või õigemini selline käsitlusviis just meeli ei eruta; ükskõik kui hästi ja osavalt need tekstid kirjutatud on.

Kommentaare ei ole: