17 august, 2015

Jonathan Strahan – The Best Science Fiction & Fantasy of the Year. Volume Nine (2015)

Selle 2014. aasta parimate ulmejuttude antoloogia lugemise järel võib teha ühe imeliku järelduse – pole vahet, kas autor on naine või mees, ühtviisi häid või keskpäraseid lugusid kirjutavad mõlemast soost autorid (muidugi, tegemist on ühe antoloogiaga ja muidugi oleks mõneti ennatlik teha kõiksugu järeldusi vaid ühe kogumiku põhjal). Kui siia on kokku valitud 28 teksti 27 autorilt, siis suuremat rõõmu pakkusid 11 lugu, millel autoriteks 6 naist ja 5 meest, mistõttu jäi naisautoritest nagu... positiivsem mulje (kuigi, nagu öeldud, keskpäraseid või igavaid lugusid kirjutasid võrdselt mõlemast soost autorid).

Hea lugu on üldiselt kiiksuga või humoristlik. Keskpärane lugu... dramaatiline kangutamine või rahvuslikud-postkoloniaalsed-vähemuste teemadel. Muidugi, igal reeglil on erandid ja oleks äärmiselt rumal mõelda, et ulmekirjandusel ei sobi ükskõik millist teemat käsitleda. See oleks vaba mõtte surm ja mandumine mingiks mõttetuks žanriulme lõputuks enesekorduseks (ja niimoodi enesetühistamiseks). Vähemuste teema jääb igavaks siis, kui see vaid prevaleerib ja lool pole tugevamat lisamõõdet (jällegi, see samas sõltub lugeja ootustest).

Õnneks ei pidanud kogu raamatu kaanest kaaneni läbi lugema, nii pärines kolm teksti varem loetud Strahani koostatud “Reach for Infinity” antoloogiast (ei saa öelda, et need kolm lugu oleks seal ohhoo-efekti tekitanud). Eks siin kogumikus on mõned lood, mille puhul ei leia mingisugust eripära, et see tekst peaks mingilgi moel esileküündiv olema, aga eks maitsed ja koostamispõhimõtted on erinevad.

Muidugi on rõõm avastada selliseid autoreid, kellest varem pole midagi lugenud (Beukes, Nix, Goss, Link, Black). Tore on kohata autoreid senikogetud headuses (Parker, Arnason; mingil moel oli Abercrombie kergeks pettumuseks, aga ikkagi rohkem mokkamööda kui antoloogia keskmine lugu). Mõnus on avastada midagi positiivset võrreldes varem loetuga (Liu, Kelly, Bear).

Lõpetuseks tuleb ausalt tõdeda, et ma ei mõista senimaani, mis täpselt on science fiction ja mis fantasy, aga selgelt vaheldusrikkam on lugeda antoloogiat, kus need kaks on koos.

Lauren Beukes “Slipping” 6/10
Paolo Bacigalupi “Moriabe's Children” 4/10
Kelly Link “The Lady and the Fox” 6/10
Joe Abercrombie “Tough Times All Over” 6/10
Genevieve Valentine “The Insects of Love” 4/10
Nicola Griffith “Cold Wind” 4/10
Caitlin R. Kiernan “Interstate Love Song (Murder Ballad No. 8)” 5/10
Greg Egan “Shadow Flock” 5/10
K.J. Parker “I Met a Man Who Wasn't There” 6/10
Rachel Swirsky “Grand Jete (The Great Leap)” 4/10
Garth Nix “Shay Corsham Worsted” 7/10
Karl Schroeder “Kheldyu” 5/10
Ellen Klages “Caligo Lane” 4/10
Kai Ashante Wilson “The Devil in America” 4/10
Michael Swanwick “Tawny Petticoats” 5/10
Ian McDonald “The Fifth Dragon” 5/10
Amal El-Mohtar “TheTruth About Owls” 4/10
Tim Maughan “Four Days of Christmas” 3/10
Elizabeth Bear “Covenant” 6/10
Peter Watts “Collateral” 5/10
Eleanor Arnason “The Scrivener” 7/10
James Patrick Kelly “Someday” 6/10
Ellen Klages “Amicae Aeternum” 4/10

Kommentaare ei ole: