04 mai, 2016

Peter V. Brett – Pealuutroon (2016)

Raamat läheb õige troonide mänguks, hukkub mitmeid olulisi tegelasi, kes on esil selles või ka eelmistes raamatutes. Peale oluliste kõrvaltegelaste langeb rivist välja koguni üks tuumiktegelane (hea küll, see pole eriliseks saladuseks, et eelmise romaani lõpetanud dramaatiline mäerünkalt allakukkumine ei harvendanud tegelikult Päästja-kandidaatide ridu).

Tegevus jaguneb tinglikult kolme liini – peamine tähelepanu on Krasia ja Angiersi vahel toimuv, kolmandaks on Jardiri ja Arleni ühinemine, mis idee poolest peaks olema kõrgema eesmärgiga kui riikidevaheline võimujagamine. Tegelaste noorpõlvele on nüüd pööratud vähem tähelepanu – aeg on kangelastegusid sooritada! Ja erinevaid järeltulijaid ilmale tuua või neid maha lüüa. Eks omal moel läheb sellega kergeks seebiooperiks, et kes on kellest rase ja kes peaks kindlasti rasestuma – aga samas pole see just romantiline liin (ka Rojer ja ta abikaasad on pigem tragikoomiline), tähtis on ikkagi poliitika ja pärimisõigused.

Kuid eks kangelastegudega läheb nii nagu läheb, ühe võit on teise kaotus, ning kaotamisega kaasneb pahatihti sõna otseses mõttes peakaotus (ka see on sõnum). Rängalt saavad laastada nii kangelased kui närukaelad – ja iga selline vapustus raputab ühtlasi pärijateringi. Igal juhul tabavad nii Angiersi kui Krasiat ühes või teises vormis tormilised vapustused. Surmasuhu sattunud Angiersil on tekkimas liit ühe naaberriigiga, mis on kasutusele võtnud... tulirelvad. Kuid sellistest relvadest pole – vist – suuremat kasu deemonite vastu (samas, seal ju pidevalt leiutatakse uusi viise deemonivastaseks võitluseks). Ja nagu Jardir ja Arlen teada saavad, on deemonid valmistamas ülestungi maa peale.

Niisiis, selles raamatus on suured muudatused Krasia võimukoridorides, mis omakorda suskavad väga valusalt Angiersi õukonda. Kuigi alati on avalikkuse ees jutt deemonitega võitlemise vajalikkusest, on eelkõige tähtis võim ise. Eks võib mõelda, et raamatus on üheks teemaks võrdõiguslikkus, igal juhul saavad Krasia ühiskonnas üha rohkem võimalusi (deemonitega võitlemiseks) naised ja alamad klassid – samas sogab vett sealse vaimulikuseisuse militariseerumine. Tegevuse käigus saab pea iga olulisema tegelase pähe piiluda (neid tegelasi koguni lisandub, nt Briar, kel senihaistmatu viis deemonipeletuseks), peatükkides võib toimuda õige mitu vaatepunktide vahetumist.

Ühesõnaga, möll jätkub ning neljanda raamatu järel tundub pentaloogia positiivne lõpplahendus muutuvat üha võimatumaks. Nagu ikka.

Kommentaare ei ole: