12 mai, 2016

Vernor Vinge – A Preliminary Assessment of the Drake Equation, Being an Excerpt from the Memoirs of Star Captain Y.-T. Lee (Year's Best SF 16, 2011)

Kergelt humoorikas lugu sellest, kuidas tulevikus kosmosest elu ja eluruumi otsimine toimub. Et see tegevus pole ainiti jõukohane riiklikele institutsioonidele, on kontsernid selle suuresti üle võtnud – mis muuhulgas tähendab oma tegemiste meediatarbijatele mahamüümist. Et teadustöö pole just kõige glamuursem tegevus ja uuritavad planeedid ei paku tavapublikule just erilist avastamisrõõmu, tuleb asju vürtsitada, vaadatavaks teha. Nii on käeolevas loos organiseeritud uurimisreis planeedile, mis on ümbernimetatud Paradiisiks – kuigi tegemist on üsna... tühja planeediga (kuigi seal on palju vett).

Igal juhul, meediatsirkus käib ja kaks konkureerivat uurimisrühma asuvad kohe peale planeedile maandumist uurima sealset ookeani. Üks leiab iidvana kivistise, mis arvatavalt kuskilt taevaruumist alla kukkunud, teine rühm aga – üllatus-üllatus – krabilaadse olendi. Uurimisrühmade vahel puhkeb äge tüli, et kumma avastust peaks eelisjärjekorras uurima (kõik see teadlaste särtsakas tüli võetakse muidugi hoolsalt linti). Kapten otsustab aja maha võtta ning püüab vaenupooli lepitada, pannes ette süüa enne järgmisi samme piduliku lõuna. Mõne aja pärast saabuvad road lauale, ja neid lähemalt vaadates selgub, et...

Tekst võiks olla igati vaimukas, võimalusi selleks on küllaga, ent jääb minu jaoks kuidagi... igavate lahendustega. Eks siin ole irooniat ja eneseirooniat, kuid see on vähe tasane või hambutu. No või siis ei viitsinud keskenduda. Vähemalt tuletas see tekst meelde, et peaks Vinge'i kaks eestindust uuesti üle lugema.

Kommentaare ei ole: