09 juuli, 2017

Jamal Mahjoub - Duende 2077 (The Djinn Falls in Love, 2017)

Lugu tuleviku maailmast, mis on veidi teistsugune kui praegune maailmakord - nimelt on 21. sajandil hävinenud kapitalism ning võimuvaakumi on täitnud islamiusuliste kalifaat. Mis on küll kõikjal oma seadused maksma pannud, aga ikka leidub rahulolematuid, kes niisuguse riigikorraga rahul pole. Nii pannakse nende süüks mõrva (kuigi mõrvad on kalifaadis keelatud), mis on toime pandud Londonistanis (ehk endises Londonis).


Seda pannakse uurima kalifaadi sõdade veteran, kel on olnud kokkupuudet mitmesuguste terroristidega. Asi läheb veel saladuslikumaks kui julgeoleku üks ülemus käsib asja uurida nö eraviisiliselt ning toimuvast vaid talle aru anda (peategelasele määratakse kaaslanna, kes peaks olema nö bioloogiline pomm - ehk seda naist saaks kaugjuhtimisega õhkida igal suvalisel hetkel; see ei tekita peategelases erilisi illusioone oma tuleviku asjus). Selgub, et mõrva on organiseerinud rühmitus nimega Duende 2077, millega peategelane oli omal ajal salatööd tehes vägagi seotud…

Kui nüüd järele mõelda, siis loo peamine huvitavus on võrdlemisi range ja lohutu tulevikumaailma tutvustamine; põneviku aspekt jääb vähe trafaretseks või õieti ei jõua selle lühikese loo jooksul kuhugi areneda. Muidugi, seegi on väga võimalik, et ma ei suutnud loo märgisüsteemi läbi närida; näiteks, mis kontseptsioon on sellel džinnil (“duende”). Ühesõnaga, loetav lugu, aga jääb minu jaoks vähe kahvatuks.

Kommentaare ei ole: