30 oktoober, 2012

Anatoli Dneprov – Krabisaar (Diogenese latern, 1976)


Lugu imperialistide relvakatsetusest – relvaks on krabimoeline päikeseenergial töötav igiliikur-mehhanism, mis jahib ja tarbib metalle, et siis endast koopiaid toota. Koopiad pole muidugi täielikult üks-ühesed ning vastavalt Darwinile (nagu seletab teravmeelne leidur) toimub toodetud mehhanismide hulgas evolutsioon – tugevamad või agressiivsemad mehhanismid ründavad nõrgemaid ja nii lahingusaagiks saadud metallist toodavad võitjad paremaid “järglasi”. Kes siis omakorda jne jne. Nojah.

Katse läbiviimiseks on valitud väike idülliline ookeanisaar, kuhu jäävad plaani järgi kaheks nädalaks katset toimetama leiutaja ja tema skeptiline abiline (loo jutustaja), kes panevad kokku esimese metalliõgardi ning matavad sinna saarele mitmesse peidupaika kaasavõetud metalle – mille siis esmakrabi ja selle loodavad krabid edaspidi välja tuhnivad ja sellest uusi monstrumseltsilisi toodavad kuni metallivarud otsa saavad, misjärel krabimehhanismid asuvadki omavahel võitlema, mille tagajärjeks siis üha arenenumad (ja lõpptulemusena suuremad) mudelid, mis on valmis kasvõi raudhambaid suust välja kiskuma.

““Me alustasime eile ühe krabiga. Praegu on neid juba kaheksa. Homme kuuskümmend neli, ülehomme viissada kaksteist ja nii edasi. Kümne päeva pärast on neid üle kümne miljoni. Selleks läheb tarvis kolmkümmend tuhat tonni metalli.”
Need arvud lõid mind tummaks.
“Jah, kuid...”
“Need krabid võivad lühikese ajaga kinni pista kogu vastase metalli, tema tankid, kahurid ja lennukid. Kõik tööpingid, mehhanismid. Kogu metalli. Kuu aja pärast ei leidu maakeral enam kübetki metalli. See kulub kõik krabide taastootmiseks... Pidage meeles, et sõja ajal on metall kõige tähtsam strateegiline materjal.”” (lk 164-165)

Et siis päris hirmus õuduslugu, mis üpris lihtsalt kirja pandud. Igasugu võikusi on nõrgalt, see on vahelduseks tore. Mingis mõttes on “Kangelastegu” ärksam kui see tõlge; varasemas loos on väärikat ebaõnnestumist, lennukat jama, või noh – campi.

Kommentaare ei ole: