04 oktoober, 2012

Jonathan Barnes "The Somnambulist" (2007)

Lugu toimub 1900. aastate alguses, kus viktoriaanlikus Inglismaal elab Sherlocklik detektiiv Edward Moon ja tema partner Somnambulistist. Moon on suur detektiiv, kes asub niiöelda allakäigutrepil juhtumite kui ka raha poolest. Õigemini on tema suurimad juhtumid selja taga ja ta igatseb taga geniaalseid kurikaelu ja peadmurdvaid keisse. Siis toimub muidugi mõrv, mis käivitab sündmusteaehal aj apljastub tohutu vandenõu.
   Kergesti kirjutatud ja loetav fantaasiateos, mis on kergelt stiimpungilik ja mänglev. Alguses tundub olevat mõnus krimi, aga siis lisandub sinna kõvasti fantaasiat ja okultistlikke elemente (püha geomeetria, ajas rändamine müütiliste tegelaste poolt jne). Mitmeti tegevusrohke ja fantaasiaküllane mürgel, mis natuke tõesti sherlockholmeslik. Ka on loos kohustuslikud üllatusmomendid ja miski pole nagu tundub bla bla.
   Üllatusin, et sellel pole järgesid, kuna loos viidatakse tihti Mooni eelmistele juhtumitele, mis pidid veelgi grandioossemad olema, aga noh, loobki hea saladusliku õhkkonna ja ehk kunagi tuleb lisa. Kaanekujundus on kena ja sisu oli kah täitsa okei, kuigi vahel lausa sürreaalne (***SPOILER*** Frankensteini koletisena märatsev meisterpoeet Coleridge ***SPOILER***). Mõnus ajaviiteraamat.

3 kommentaari:

kolm ütles ...

Coleridge'ga sai pulli ka Powersi "Anubise väravates", mis on üks tore raamat.

senbudism ütles ...

Eesti keeles olemas? Amazonist uurisin sama autori raamatuid veel ja mingi "Domino Men" oli olemas, aga see Anubise asi oli kah seal, kuigi vist teise tüübi oma...

kolm ütles ...

Jah, eestikeelsena ilmunud 2009.
http://loterii.blogspot.com/2010/06/tim-powers-anubise-varavad-2009.html

Midagi sarnast ehk ka Felix Palma "Ajakaart" ja Sanchez Pinol "Pandora Kongos".