31 detsember, 2018

Elizabeth Bear – No Work of Mine (The Book of Magic, 2018)


Mõnda aega juurdlesin, et kas olen selles loos pettunud või lihtsalt pettunud. Loo edenedes niisugune arusaamatus muudkui kerkis, loo lõppedes … noh, jõudsin järeldusele, et teksti üksikosad on iseenesest huvitavad, samas aga ei moodustu neist minu jaoks miskit ühtset tervikut (mitte et tegu oleks segase panemisega vms – ei, lihtsalt ei teki kaasaelamist).

Et siis on fantaasiamaailm, kus kaks võlurit (eakam naisõpetaja ja ta noorem meessooline õpetatu) asuvad uurima müsteeriumi, kus ühte neist võluritest justkui mustatakse, paisates turule selle võluri töid kopeerivaid hädiseid tooteid. Lõpuks saladus selgineb (vähemalt ühe võluri jaoks).

Bear oskab muidugi kirjutada, aga see tekst on lombakas – asi, mis on seni sellest antoloogiast loetud tekstide puhul kuidagi häirima jäänud. Jutul pole õieti saba ja sarvi: kulgeb küll punktist A punkti B, eripärane maailm on loodud, aga lugu kui selline lohiseb kuidagi kaasa. Et siis aurufantaasia eest mõned plusspunktid, sellest siis nii kõrge hinne.

Kommentaare ei ole: