10 detsember, 2018

Reidar Andreson - Nõnda kõrvalda kurjus enese keskelt (Tuumahiid 4, 2018)


Autor püüab seletada maailma ajalugu läbi nelja usundi (kristlus, islam, budism, hinduism) kosmilise liidri … mänguna, kus siis aastatuhandete vältel arendatakse kõiksugu strateegiaid (mis siis Maal väljenduvad kõiksugu konfliktide ja kataklüsmidena),  et … noh, mängida.

Loo konflikt on selles, et kristlus (ehk Euroopa) on kriitilises seisundis, sest nii islami kui hinduismi mängujuhid on ühinenud tema vastu ning haaranud ta mänguväljal raudsesse haardesse (budismi juht hoiab salakavalalt eemale). Olukorda halvendab see, et kristluste hulgas on hakanud levima ateistlikud ja muud allaandlikud ideed, mis mädandavad kala seestpoolt (või – hoidku jumal – vahetavad pooli). Vaja on kasutusele võtta radikaalne meede, mis mängureeglite otseselt keelatud pole.

Niisiis tegemist autori kommentaariga tänapäeva maailma olukorra kohta, mis näib ehk õige … ühe erakonna loosungite vaimus kirjutatud. Loodetavasti eksin. Kristluse sedavõrd radikaalne samm näib natuke … ülepingutusena senise mängu kontekstis, kuivõrd võib aru saada, et mõnigi usk oma varjusurma faasi pidanud üle elama, et siis taas õilmitsema asuda. Kui nii võtta … oleks see autori poolt huvitavam seisukoht.

Igal juhul, teksti võimalik Reaktori lehelt lugeda.



ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: