13 detsember, 2018

Saad Z. Hossain – Djinns Live by the Sea (The Apex Book of World SF 4, 2015)


 Peale Yangi teksti mõjus see lugu vähe värskema tuulepuhanguna, oli vähemalt traditsiooniline fantaasiavestmine. Et siis Bangladeshi miljonär satub kokku džinniga (jajah, Hossain on hiljem veel ühe džinniloo avaldanud) ning viimaks tahab see miljonär tollelt mõne soovi täitmise saada. Aga raha ega naisi pole vaja, neid on niigi küllalt. Džinn ei saa surematust pakkuda, see on ikka jumala rida. Lõpuks soovib mees teada saada mõnd ilmatumat saladust.

Džinn otsustab ta viia iidsesse linna, mis on mattunud tsivilisatsioonide alla. Nad hakkavad maa alla laskuma, mööda iidseid käike, kuhu arheoloogid pole veel sattunud. Peagi tammuvad nad tundide kaupa inimeste eelkäijate kontidel … keda kõiki selle iidse linna ehitusel kasutati. Kuid džinn viib õudusest haaratud mehe üha edasi …

Noh, plusspunktid kindlasti Bangladeshi olude kasutamisest, eks siin leidu ka midagi islami mütoloogiast. Need inimsoo eelkäijate kondid ja nende kasutamise lugu on omal moel samuti huvitav. Aga eks see kõik läheb viimaks niisuguseks poeetiliseks kirjanduseks või nii.

Kommentaare ei ole: