20 detsember, 2018

Neil Gaiman - "And Weep Like Alexander" (Trigger Warning, 2015)


Päris tore lühilugu mehest, kelle tööks on leiutiste kustutamine. Nii on ta kustutanud inimeste mäludest kosmoselennud Kuust kaugemale, lendavad autod, vähiravi ja mis kõik veel. Kõik vaid selleks, et oleks … teadatuntud kord; poleks täiendavaid segadusi, mis muidu iga uue asja kasutuselevõtuga kaasneb.

Päevatööst väsinult tuleb ta kõrtsi istuma ning jutustab viskiklaasi kõrval teistele külastajatele oma kangelastegudest. Külastajad kuulavad teda viisakalt ja peavad meest vähe opakaks. Tema leiab, et nüüd on ta elutöö valmis ja rohkem ei pea midagi kustutama, kõik võimalikult kahjulik (omaette ooper, kuidas ta kahjulikkust määratleb) on inimeste mäludest pühitud. Seepeale jäävad kõik vait, otseselt ei oska niisugust suurustlemist kuidagi kommenteerida.
Siis heliseb kellegi telefon. Külastajad hakkavad telefonidega jändama, vaatavad netist … uudiseid ja säutsuvad ning järjekordseid enekaid. Leiutajate kustutaja … ärkaks justkui senisest rahulolust.

Gaimani puhas kuld, järjekordne näide, kuidas tavainimesed satuvad pahaaimamatult millegi täiesti pöörase tunnistajaks … ja kas see neid neid kuidagi eriti kõigutabki. Elagu briti huumor.



Kommentaare ei ole: