02 juuli, 2021

Fritz Leiber - Mõõgad ja nõidus (2021)

 

Olles mõneti fantaasiakirjanduse austaja, oli kahtlemata vägagi meeldivaks uudiseks see, et Leiberi tekste korraga eesti keeles avaldatakse. Kui üldiselt paneb enne minu sündimist ilmunud fantaasiakirjandus õlgu kehitama, siis Leiberi puhul oli lootus, et ehk on siin midagi säravat … noh, seda just pole, aga saadud emotsioon pole pettumus. Lihtsalt selline … ajalooline kogemus.


Selline tegelaspaar nagu Fafhrd ja Hiir tekitab minu jaoks ootamatult ambivalentseid tundeid. Kui Fafhrdi minevik ja olevik on üpriski kaasakiskuvad, siis Hiire tegelaskuju käib kuidagi närvidele. Nagu selline … närviline nooruk, kes püüab midagi tõestada ja seda üsna uisapäisa; muidugi, ega Fafhrd just kõige arukam ole … aga tänu avaloole on tema tausta hulga enam avatud. Mis omakorda viib küll mõttele, et Hiire karakter võibki olla salapärasem ja vastuolulisem ning seetõttu pakuks rohkem tõlgendusvõimalusi. Kuid selle kogumiku kahe loo puhul käib ta pigem mulle närvidele, ta ei paku justkui selget tugipunkti, mille pealt edasi lugeda.


Eksole, kui nii mõelda, siis Fafhrd oleks justkui fantaasiakirjanduse traditsiooniline tegelane ning Hiir hoopiski tänapäevasem karakter. Mis küll kisub teda tagasi traditsioonilise tegelaskuju poole, on see, et Leiber on need tekstid kirjutanud aastaid hiljem kui esimesed avaldatud lood Fafhdist ja Hiirest; ehk siis need lood peaksid takkajärgi siduma kogu eelnevat maailma. Sellest siis noorte kangelaste teineteiseleidmise rõõm ja valu. Sellest siis ka noorte meeste klappimine ja kamraadlikkus ja muu selline. Nagu öeldud, tänapäeva fantaasiakangelastelt eeldaks justkui komplitseeritumat tausta ja eneseleidmist; sissejuhatus Lankhmari selliste “sügavusteni” just ei küüni. Aga samas muidugi jääb mitmeid küsimusi (eriti Hiire) kohta õhku. Ja muidugi Fafhrdi isa ja ta mõõk. Ja kuidas küll noored pääsevad sellest Varaste Gildile tekitatud jamast.


Et siis … jah; mis edasi saab?


Lumenaised 5/10

Ebapüha Graal 4/10

Hukatuslik kohtumine Lankhmaris 5/10




Kommentaare ei ole: