19 jaanuar, 2023

Charles de Lint - Small Deaths (Dreams Underfoot, 2003)

 

Väheke new age lugu noorest naisest, kelle peatab mingi mees (A), kes justkui tunneks seda naist; kui naine ei soovi temaga suhelda, siis mees hoiatab, et see naine ei soovikski temaga kohtuda, sest ta toob väikseid surmasid. 


Öösiti teeb naine ühes kohalikus raadios muusikasaadet ja sinna helistab järgmine mees (B), kes hoiatab naist varem kohatud mehega (A) suhtlemise või üldse tähelepanu äratamise eest. Vähe õudne jutt, sest naine ei tunne ei A ega B meest, ning B räägib, kuidas ta jälitab muudkui A ning seetõttu ta naist nägigi. 


Väikesed surmad on nimelt need juhtumid, mis on muutnud kellegi elu - valus lahkuminek, mõni eriliselt loll tegu või näiteks midagi, mis sinuga lapsepõlves tehti. Ja see mees A ongi selline … olend, kes seda omatahtsi levitab. Veider jutt, aga loo kangelanna ongi eluaeg olnud magnetiks kõiksugu veidrike ligitõmbamisel. Igal juhul, väga häiriv värk. Naine räägib oma sõbrannaga ja üheskoos õnnestub neil saada kohtumine selle öise helistajaga (mees B). Selgub, et helistaja B on ühtlasi see tänavatüüp A; lihtsalt ühe inimese kaks eri külge (AB või BA). Või siis mitte?


Jajah, puha müstika või alternatiivreaalsus. Ühelt poolt igati retrolik eelmise sajandi lõpu olustik, teiselt poolt selline … no davidlynchilik meeleolu (jajah, siin tekstis viidataksegi muuhulgas “Twin Peaksile”). Ja no teksti lahendus.







Kommentaare ei ole: