07 september, 2023

Kelly Link - The Girl Who Did Not Know Fear (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2020)

 

Linki kohta üpris lühike tekst, aga seda raskemini avanev ja ma pole senini kindel, kas kõigile võimalikele nüanssidele pihta sain.


Igal juhul on tekst üles ehitatud selliselt, et algselt lesbipaari elu kujutav tekst koorub tegelikult maailmaks, kus ongi vaid naised - kusjuures nö keelekasutus näib minu jaoks olevat siiski klassikaline, ehk siis justkui oleks mehed lihtsalt pildilt puudu, aga niimoodi, et keegi sellele mitte kuidagi ei pööra tähelepanu. Ses suhtes algse mulje puhul pole midagi imestada, kui ühel puhul räägitakse lesbiliste kontoritöötajate riietusest, aga hilisema arusaama puhul tundub see veidi arusaamatu. Või no üleüldse, miks peaks puhtalt naiste päralt olevat olema juttu naissõduritest vms, kui pole soolist vastandumist vms - nojah, loogika on vast selles, et muidu poleks tekstil sellist aeglaselt kerivat puänti; tõepoolest, alles viimastel lehekülgedel sain sellele pihta ning peale teksti lõpetamist võtsin selle kontrollimiseks uuesti ette. Eks võib muidugi mõelda, et inglise keeles tuleb see esile efektiivsemalt kui eesti keeles (ja see pole samas laadis nagu Ann Leckie triloogia puhul).


Kui nüüd järele mõelda, siis algselt vägagi igavana mõjunud lugemine (no tõepoolest, ühe naise ootamine, millal ta saaks päevi kestva ilmajama tõttu oma kodulennule saada) on tegelikult päris meisterlik … õudusjutt (aga mis seal õudset oli, seda üldse ei maininudki!).



Kommentaare ei ole: