13 aprill, 2011

Egert Anslan – 407 karaati (2010)

Lugu siis sellest, kuidas Vene allilmabossidel tekib isu 407 karaadise briljandi järele, mis on ühe äsja lesestunud keskealise Londonis jõudeelu elava naise käes. Kohale saadetakse kuritegelike petuskeemide meister Artist ja sissemurdjast vanglarets Gena, kes on kaks vastandlikku meest (bosside loogika – sellised ei löö omavahel kampa nende petmiseks, embkumb teeb ikka töö ära). Nojah, neid spetsialiste võõrustavad Londoni venelastest kurjamid, kes vastutavad operatsiooni õnnestumise eest. Artist püüab võrgutada leske ja samal ajal vajub omakorda tahtmatult ja reeglitevastaselt noore sugulashinge Ksenja armastavate käte vahele, segadust ja õhkamist kui palju ja lõputult. Ühtlasi selgub, et Ksenja isa on... ja Ksenja emaga tehti nii... Ühesõnaga, mingi hetk panevad kõik kõiki. Kasti.

Nojah, Artist on omadega nais- ja töörindel plindris – mis kõige hullem, kokaiinipilves Gena avastab, et... Oi, Londoni kurjamid saavad kurjaks, sest nemad vastutavad briljandi röövimise eest ja korraga selline pudru ja kapsad. Viimaks siiski toimub kriminaalne sissemurdmine lese korterisse ja Gena haarab seifist vajaliku ja... Kreissael tuleb luid purustada, there will be blood. Lõpuks selgub, et keegi (aga mitte tema!) veab ikka kõiki ninapidi (millel on niisiis üsna morbiidsed tagajärjed). Seda põnevat lugu kuuleb ühelt asjaosaliselt kirjanik Egert Anslan ja kirjutab vist lugulaulu.

Tekst on selline, et ühelt poolt karm allilmajutt ja teiselt poolt selline lihtsameelne emovärk, niiet kokkuvõtlikult võiks öelda, et meestekas naistele, Artisti ja Ksenja tundetormid ja armuloba on nii nunnud – aga kuna enamus lugejatest on naissoost, siis on autori sihiseade muidugi mõistetav. Esmapilgul jääb autorist mulje kui omadussõnadega ülesoolajast, aga noh, kõigega harjub. Peamine, et möllu saab ja tekst on kergelt loetav. Ja tore, et uus kirjastus Randvelt on võtnud eesmärgiks uue algupärase avangardkirjanduse avaldamise (nagu sisekaanel on kirjas); Ksenja ja Artisti armastuse lugu on palav ja eriskummaline ning tekitab minus avangardseid meeleolusid.

postimees

Kommentaare ei ole: