24 august, 2016

K.J. Parker – A Small Price to Pay for Birdsong (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 6, 2012)

Kui nii võib öelda, siis üsna tüüpiline Parkeri kelmilugu – on kaks tüüpi, kes püüavad üksteisel nahka üle kõrvade tõmmata. Niisamuti peategelane, kes peab omalt poolt lugejale monoloogi ning nagu jutu jooksul selgub, varjab nii mõndagi olulist.

Seekordne tekst paigutub... heliloojate metsikusse maailma. Peategelaseks on professor, kelle säravaim õpilane ootab tapmise eest poomist. Kuid enne surmanuhtluse täideviimist põgeneb õpilane vangikongist ja mõned nädalad hiljem ilmub välja professori eluruumides, kus ta pakub välja uskumatu tehingu – professor andku talle põgenemise korraldamiseks raha, vastu saaks ta sümfoonia, mille õpilane kirjutas nende peidusoleku nädalatel, jäljendades muuhulgas professori stiili (ja seda paremaks kohendades). Nimelt on õpilane kordi andekam kui tublide käsitööoskustega professor. Ettepanek on professorile alandav... aga ta võtab selle vastu, annab raha ja põgenik kaob.


Professori „uus sümfoonia“ võetakse vaimustusega vastu, ta teenib selle eest hulga raha, eluaegse ametikoha ja palju uusi tellimusi. Kuna professori eluolu on nüüd kindlustatud, pole tal enam erilist pinget tellimuste täitmisega – õnnestub kuidas õnnestub, tellija enda asi, kas võtab vastu või mitte. Selline vaba lähenemine mõjub ent ootamatult hästi, sellisest kergusest sünnib omakorda hea muusika (muidugi mitte nii meisterlik kui sümfoonia), mis leiab vägagi head vastuvõttu. Aastad mööduvad, professor otsib edutult jälgi kadunud õpilasest (ta ei saa ometi muusikat loomata elada!), aga ei midagi. Kui professor kutsutakse naaberriiki loengut pidama, märkab ta kuulajaskonnas tuttavat nägu... Ning algab kassi ja hiire või hiire ja kassi mäng oma ootamatustega.

Ikka päris mõnus fantasy, humoorikas ja salakaval. Nagu öeldud, varjab peategelane nii mõndagi olulist, mis alles finaalis selgub. Tegelased on rohkem või vähem väiklased ja ahned, aga noh, on see üllatav? Ja et heliloojad on sellised närukaelad... no see on ju tore.

Kommentaare ei ole: