26 august, 2016

Terry Pratchett, Stephen Baxter – Pikk Utoopia (2016)

Peale VanderMeeri raamatut mõjub see teos üsna tavapärase ulmeromaanina. Joshua, Lobsang ning vanad ja uued semud puutuvad nüüd kokku ohuga, et nende Pikkmaad ähvardab... paralleelne Pikkmaa, mis ida-lääne kulgemise asemel liigub põhja-lõuna suunal; nii on siis tekkinud ristumine. Oht siis selles, et seal on asunud tegutsema tegelased, kel eesmärgiks agar maailmaruumi hõivamine, mis võiks edasi levida meile tuttavale Pikkmaale. Kuid peategelased ja nende erinevad kaaslased otsustavad jõud ühendada ja vastu hakata – mis omakorda viib üsna traagiliste olukordadeni.

Seekordne romaan voolab üsna tasaselt, pea terve raamat käib vaikne ülesehitus oodatavaks konfliktiks. Sellise aeglase minekuga saab tutvuda mitmete tegelaste lugudega (näiteks Joshua eelkäijate looga); muuhulgas hakkab kooruma kurb tõsiasi, et Pikkmaale levinud inimhorde ootab ees... arengus nö tagasilangus – peale Null-Maa põrmu langemist pole lihtsalt enam võimalik teadust ja tootmist tasemel hoida. Inimestel pole enam otsest kohustustki talumaks meeletuid pingutusi – piisab, kui elushoidmiseks kõrvalmaailmade vahel liikuda, alati on kuskil mugavam ja parem. Nii on ühtlasi soikumas kosmosevallutamise projekt – kasvõi ainelised võimalused on kokku kuivamas. Kui niipalju erinevaid uusi maailmu on käeulatuses, milleks siis teadusele või tootmistööle pühenduda – mis omakorda ennustab häda uuele superinimeste soole ehk Järgmistele, kel on hädasti vaja, et keegi teeks nende heaks musta tööd.

Eks teksti melanhoolia ole osaliselt põhjustatud ka sellest, et neljandaks raamatuks on hakanud peamised tegelased vananema, esimese raamatu sündmustikust on möödunud ikkagi üle kolmekümne aasta. Traditsioonilist pereõnne keegi suurt ei koge, kogu aur läheb Pikkmaad tabavate eri probleemide lahendamisele. Ja nagu öeldud, pole oodata, et tulevik säraks just innovatiivselt.

Mõneti keeruline on arvata, et kus siin Baxteri kirjutatus on Pratchetti panus. Aga nagu võib aru saada, on koguni oodata ühisautorluse viiendat raamatut.

Kommentaare ei ole: