09 august, 2016

Aino Pervik – Paula ja Joosep (2001)

Kui eelmises raamatus oli juttu, et Paula pere elab Järvispeal ning ta lasteaiarühmas on vaid üks töötu pere laps (kellele ei osteta kinke ning pere koguni nälgivat), siis nüüd selgub, et Järvispeal on klaasivabrik kinni pandud ja tööd üldse pole – Pervik on eelmise raamatu maaidüllile järsult joone peale tõmmanud (tõsi küll, Paula pere oli niiehknaa linna kolimas).

Omamoodi veider on, et kui maal elades töötas Paula ema apteekrina (Järvispeal, mõnes teises linnas või asulas?), siis suurde linna tulles jääb ema koduseks, kuna siin pole talle tööd – et siis maal elades võis Paula noorema venna Patriki kõrval tööl käia, kuid linna tulles tuleb siiski koduseks jääda. Muidugi, Paula isal on nüüd ka selline töökoht, kus tuleb õhtuti kodus olles edasi tööasju ajada. Laiskvorstina ütleksin, et vaene pere.

Ja siis Kolemees ja kodutuse teema. Räuskav mees on senikaua aktsepteeritav, kui tal on kodu. Aga kui inimesel pole kodu... vaat see on tõeliselt hirmus, siis on tegemist kartmist väärt inimolendiga. Ma ei tea, pigem on ikka tõeliselt tüütu mõni räuskav ja lällav isend, kellega võid igapäevaselt kokku puutuda (okei, ega ma ei saa aru põhimõttest, et „kaine peaga on tore inimene, aga vaat purjuspäi keerab ära – lojus on lojus). Aga eks näis, mis sellest Kolemehest järgmistes lugudes välja kujuneb – kindlasti on tegu lihtsalt kompleksidega inimesega, kellest aga koorub välja toreda südamega vanapoiss.

Korviposti puhul jääb arusaamatuks, miks illustraator on joonistanud kolmekorruselise maja, kui tegemist on vähemalt neljakordse majaga (tita-Paula-Joosep-Kolemees – ja ega siis titapere pruugi esimesel korrusel elada).

Kommentaare ei ole: