28 juuni, 2009

Virgo Sirvi – Armukadeduse valem: Saatuslik Hurghada (2009)


Raamat algab KATASTROOFIGA – tead-küll-kes jätab Andra maha. Olen senini šokis, raamatut lõpetades selgus, et see polnudki mingi järjekordne kaval kriminalistikanipp (äkki ikka on?). Mis küll järgmistes raamatutes juhtub? Kas Andra saab lõpuks tanu alla? Ja kellega? Äkki ta pettub lõplikult meestes? Ei tea, olen põnevil.

“Õhtul tantsisime – seekord juba uute partneritega. Keskööl läksime oma tuppa magama. /-/ Mõtlesin Hesse sõnadele, et enamiku inimeste elu sarnaneb halva komöödiaga.” (lk 28-30)

Sirvi kirjutab tempokalt nagu Lembe, aga õnneks mitte nii hüsteeriliselt paksude värvidega; inimestel ei tohiks häbi olla seda raamatut lugeda, teksti kaunistavad kultuursed viited – Vihmand, Vilar, Hesse, Mannerheim, Rossini jne (lisaks populaarteaduslik ülevaade Egiptuse ajaloost) – lennukikirjandus kultuurihuvidega lugejale. Esmakordselt võib eesti ilukirjandluslikus raamatus lugeda praeguse majanduskriisi mõjudest tegelastele.

“Olin kuuldust šokeeritud. Sõitsin trolliga koju ja panin Klassikaraadio mängima.” (lk 56)

Andra on ehk moodne naine, kes oma jutu järgi püüab vältida kodukanatamist, siiski teiste tegelaste tõttu esineb tekstis kerget võileivatamist, dosimeeter on ehk teisel pügalal (raamat on lihtsalt liialt lühike!). Oh, ja Andra elab Rataskaevu tänaval.

“Kogu mu mõrvaversioon oli üles ehitatud šamanistlikul printsiibil: on asju, mis juhuslikult ei liigu ega kao. Neil on vägi taga ja nad “tegutsevad” oma loogika järgi nagu elusad hinged. See kõik võib selle loo puhul toimida, aga võib ka mitte.” (lk 60)

Surma ootusärevus laheneb alles siis, kui raamatust on u 70% läbi. Eelnev on küll muidugi ettevalmistus oodatavaks mõrvaks, ent pearõhk tundub siiski olevat kalli peategelase eraelulistel mõtetel, näiteks abielus inimeste kohta. Mõrvaloo lahendus ise on ikka päris veider, saame mõnede lehekülgede jooksul teada, et Andra arvates on tegemist mõrvaga ja siis peagi toimubki christie'lik lõpplahendus. Arvatavasti on see raamat üks lõdvemaid eesti kriminulle.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

muide, virgo sirvi elab rataskaevu tänaval, või kohe seal samas. :)

kolm ütles ...

Noh, mulle seostub see rataskaev nüüd selle Londiga...
Ootan järgmist raamatut.