05 juuni, 2010

Irvine Welsh – Trainspotting (2010)


Sorry, see postitus on suht suvaline ja õigemini mittemidagiütlev ja suisa igav. Raamat on igati hea ja mõnus ja laksav, aga mõtted on laiali ja magamatus ja pohmakas ja sotsiaalsed kohustused niidavad jalust. Pähh, laupäev või asi.

Peab vist kohe mainima, et eelnevalt filmi näinuna ei anna see raamatule just suuremat äratundmisrõõmu – film on ikka paras koogelmoogel raamatu sündmustikust. Aga noh, silme ette kerkivad vähemalt tuttavad näod (ja kui veider on ikka avastada inimesi, kes pole näinud 90ndate kultusfilme, tekib küsimus, et kus nad nagu elanud on või nii). Pohmakaga päris meeleolukas lugemine, pikendab halbolekut (no ehk sattusin lihtsalt sellises olukorras lugema mõnd pikemat narkopohmaka kirjeldust). Või õigemini, kõlab lapsikult, aga teos mõjub oma hoogsuses kui üleskutse jätkata mittetervislike huvidega, tahaks samamoodi olla mingis tardolekus, kus mõtlemine aeglustub või liigub ebatähtsatele radadele, jõuad oma tühisuseni ja see suurt ei huvita sind. Eluterve eskapism, eksole.

Ütleme nii, et lohutu maailm, aga tore, et briti sotsiaalabi töötab töötute heaks. Külluslikult nimesid ja tegelasi (pagan, filmi pole ikka ammu näinud), aegajalt läheb sassi, et kellega nüüd tegu on või millele viidatakse (lõpus on Matty matused, kes osutub kõigile suuremaks südamesõbraks, ometi nagu ei mäleta, et ta tekstis varem nähtavamalt figureeriks, lihtsalt nimi nimede portsus – aga, miks peakski selline kindla ehitusega tekst olema?). Kuna filmi tõttu on raamatu peamiseks tegelaseks Renton, siis on päris huvitav näha, millisena näeb ta välja näiteks Spudile – pole enam selline pahale teele vajunud viks poiss, vaid ka üsna mõttetu rapsija.

Päris tore tõlge, vägisõnad otse noorusajast, polegi vast märganud, et kirjanduslikus tekstis kasutataks “krt” nii orgaaniliselt, ja selge see, et “krt” pole “kurat”, see ongi “krt”.

“Renton naeratas, rõõmustades esimest korda, kui seksuaalsed põhjused välja arvata, et oli selle mehe tütart keppinud. Hämmastav, leidis ta, kuidas sellised asjad nagu seks ja Hibs, mis smäki all absoluutselt korda ei lähe, muutuvad ühtäkki sedavõrd oluliseks. Ta arutles, et kas mitte tema narkoprobleem pole seotud Hibsi kehva esinemisega kaheksakümnendate vältel.” (lk 155)

kiiksu lugemisarhiiv
õhtuleht
trakyllmaprokrastineerinj2lle

2 kommentaari:

Tiina ütles ...

Hehe, mina pole filmi näinud ja kuigi raamatut pakuti hiljuti lugemiseks, siis loobusin. No ei huvita mind lugeda narkarite raskest (kergest?) elust. Tegelikult ei tahaks sellest maailmast mitte midagi teada. (Tean küll, et pea liiva alla peitmine). Loen parem Gaimanit :)

kolm ütles ...

Vaata ikka filmi, pole ainult narkoteema, saab ikka nalja ka... ja vägivalda... ja kenasid totse... ja tantsitakse... ja lummavad maastikuvaated.

Ja raamat on tore. Mõtsin, et peaks "Porno" lõpuks läbi lugema, kunagi alustasin ja ei suutnud keele pärast läbi närida, nüüd ehk uuesti.