13 oktoober, 2017

Genevieve Valentine - Everyone from Themis Sends Letters Home (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 11, 2017)

Valentine paistab olevat selline autor, kelle tekstidega ma ei suuda leida ühist keelt, ikka on midagi, mis tekitab arusaamatust või ärritust. See tekst on pigem positiivne elamus… niiet minupoolne areng missugune.


Lugu on siis virtuaalse reaalsusega mängu loomisest, mille beetaversioonis osalejad ei teagi, et nad on mängus - nad arvavad, et on Themise nimelisel taevakehal, kus nende ülesandeks on seda uurida ja muuta inimestele elamisväärseks. Aga… beetaversioon ei tööta kõige korralikumalt, mistõttu osalejad saavad mängu loojate ja tootjate poolt vett ja vilet näha. Veel hullem - katsealused on karistust kandvad vangid, kellega jultunult manipuleeritakse. Igal juhul kui beetaversiooni osalejad saavad teadlikuks oma rollist, tahavad nad seda kasutada mängutootjaid kohtusse kaevates oma karistuse lõpetamiseks - kuid teadagi, kel raha, sel laulud.

Nojah, kõiksugu lähituleviku inimlikku traagikat valatakse kapaga pähe. Korporatsioonid mahhineerivad ja mis iganes, katsealused ragisevad hammasrataste vahel jne. Eks loo võimalik võlu olegi karakterites ja nende rohkem või vähem meeleheitlikus olukorras. Kuid… heameelega just uuesti ei loeks.

Kommentaare ei ole: