14 august, 2019

Chen Qiufan - Coming of the Light (Broken Stars, 2019)


Küberbudistlik lugu lähituleviku maailmast, kus siis tekib küsimus, et kes me õieti oleme algoritmide maailmas – kas see on osa meie maailmast või meie osa algoritmide maailmast. Eksole, või midagi sellist.

Loo jutustajaks on kommunikatsioonispetsialist, kelle on tööandjal on võimalus saada leping ühe tõusuteel internetikompaniiga – et selle võimalikku maailmavallutuslikku (noh, jutt on eelkõige Hiinast) vidinaprogrammi võimalikult laiale tarbijaskonnale vajalikuks määrida. Peategelasel tuleb viimaks päästev mõte – kasutada reklaamis budistlikke pühamehi.

Reklaam töötab ja kasutajad hakkavad raporteerima imedest, mis selle Buddhagrami kasutamisega kaasneb – tekib küsimus, et kas reaalsust on tõesti võimalik muuta (sest eks need reklaamibudistid olid ka tegelikult näitlejad jne).

Autori kirjeldatud lähitulevik on päris realistlik ja seeläbi hoiatusliku tooniga. Muidugi, tegu pole vaid hoiatuslooga, siin tekib muuhulgas eksistentsiaalne küsimus maailma toimimise põhimõttest – kas see on nüüd just filosoofiline või religioosne paradoks, aga eksistentsiaalsetest probleemidest huvitujatele kindlasti kaasakutsuv mõtteülesanne.

Kommentaare ei ole: