15 august, 2019

Jason Fischer, Sean Williams - Mutata Superesse (Mission Critical, 2019)


Humoorikas lugu päästjast, kelle järjekordseks tööülesandeks on üles korjata kaardistamata planeedile asunud illegaalsed elanikud, need on nimelt langenud miskite tundmatute ja verejanuliste olendite rünnaku alla. Aga pole probleemi, nagu see erioperatsioonide päästja neile seletab, on ta varem kõiksugu hullude ja hullemate eluvormidega rinna kokku pistnud. Ja temas on senini elus … tänu muuhulgas armadillo geenidele (mitte et ükski päästetav näeks ta skafandri ja kiivri sisse).

Lugu on jutustatud katkendliku monoloogi vormis, kus see päästja ühelt poolt juhendab käesolevat operatsiooni ja siis hingetõmbepauside ajal jutustab päästetavatele ühest sarnasest – aga muidugi hullemast – operatsioonist, kus tema ja ta ametikaaslased oleks oma otsa leidnud, kui poleks käepärast olnud armadillo geene (mitte et see operatsioon oleks aset leidnud Lõuna-Ameerikas).

Aga jah, actionist hoolimata mõjub tekst pea humoorikalt, seda muidugi tänu päästja optimistlikule ellusuhtumisele – noh, ega vist suurt mõtet polekski tekitada paanikat sellega, et kuulutada ette võimalikku hukkumist. Või kes teab, ehk mees oligi selline ülimalt enesekindel. Mingis mõtte igati klassikaline teadusliku fantastika seikluslugu.

Kommentaare ei ole: