17 oktoober, 2019

M. Rickert - Evidence of Love in a Case of Abandonment: One Daughter's Personal Account (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 3, 2009)


Midagi Atwoodi „Teenijanna loo“ austajatele, aga veidi teistmoodi ja võikamas võtmes. Selles düstoopias hukatakse naisi, kes soovimatute laste vältimiseks teevad aborti. Mis tähendab, et naisi hukatakse hulgi ja üle Ameerika kantakse neid hukkamisi otseülekandes kõigi kodudesse – ning nende vaatamine on enamvähem kohustuslik.

Loo peategelaseks on neiu, kelle ema on korraga kaotsi läinud – kas on hukkunud kusagil või liitunud põrandaaluste naisorganisatsioonidega või midagi juhtunud midagi veel koledamat. Probleem on siis selles, et kui avalikult hukatute tütardel on vähemalt võimalus oma emade vigu parandada ja astuda näiteks viljakasse abiellu mõne lihtsama töö tegijaga, siis teadmata kadunud emade tütred on kahtlane element ja parim, mis võiks neis tulevikus oodata (ükskõik kui riigitruud nad ka südames on), oleks olla ametis laste sünnitajatena. Seega peategelane loodab vähemalt näha mõnelt mujal toimuva hukkamise ülekandest, et tema ema hukatakse, aga ei, seda õnne tal ei ole. Ja tulevik on seetõttu vägagi tume.

Nagu näha, on mõningaid sarnasusi ja erinevusi Atwoodi romaaniga. Erinevuseks on muuhulgas see, et eksisteerivad mingilaadsed pered, aga samas see hukkamis-ülekannete vaatamise (peategelase kodukandis on need ühel staadionil, kuhu kohalikud peavad seda vaatama tulema) kohustus-meelelahutus on üsna otsekoheselt jõhker; eks autor kirjeldab ka üsna pikalt seda, mil viisil avalik hukkamine toimub. Ja siis see ajupesu, millega maast-madalast üles kasvatakse … nojah (tõele au andes on peategelase vanemad vähe teistsugusest generatsioonist, lapsed on üles kasvanud sellise televisiooni maailmas). Eks see selline šokitekst ole, ka esmatutvus Rickerti jutuloomega polnud just kergete killast.

Kommentaare ei ole: