18 märts, 2021

Rich Larson - Contagion's Eve at the House Noctambulous (The Year's Best Science Fiction Vol. 1, 2020)

 

Selle jutu lugemist alustasin õige mitu korda ja ei saanud esimesest lehest kaugemale ning tänu sellele läks ka lörri plaan see antoloogia algusest otsani koostamise järjekorda järgides läbi lugeda. Aga kui nüüd viimaks jõupingutusega sai loetud, siis … polnudki nii loetamatu värk. Senimaani pole Larsoni loome mulle kohale loksunud, näib selline … korralik kirjutaja kõigile, suurema sädemeta.


Aga nagu öeldud, see tekst on loetav ning tegu on õige veidra postapokalüptilise maailmaga, kus siis tegu (nomanüüdeitea) posthumaansete (?) olenditega, kes peale inimkonda tabanud hävingut on nüüd Maa valitsejad ning teevad seda kõiksugu geneetiliste manipuleerimiste jms abil. Aga miski inimlik pole neile võõras ja mida ebainimlikum, seda parem. Eksole. Nii on selles loos kahe venna mõõduvõtt, mis lõppeb noorema venna õige jõhkra nö ühiskonda initsieerimisega.


Tegelaskujude välimuse mõistmiseks jääb mul ingliskeelsest sõnavara mõistmisest mõndagi puudu, aga igal juhul on nad … vast ehk meie jaoks vastumeelse välimusega (nagu on näha ajakirja kaanepildilt, kus tekst algselt ilmus).



Kommentaare ei ole: