17 märts, 2021

E. Lily Yu - Green Glass: A Love Story (The Year's Best Science Fiction Vol. 1, 2020)

 

Cli-fi jutt lähitulevikust, kus siis kliimamuutuste põhjustatud erinevad sündmused on küll kõvasti muutnud elukorda, aga siiski rikkad on rikkad ja vaesed vaesed edasi ning hoolimata väga närusest ökoloogilisest ja riiklikust eluolust võivad rikkad endile kõiksugu ekstsentrilisusi lubada.


Nii otsustavad selle loo peategelased - kunstikaupleja ja ärimees - abielluda. Naine tahab, et nende pulmas pakutakse … ehtsat jäätist. Et piimast ja munast ja vaniljest ja mis iganes värki kasutati jäätise tegemiseks nende varajases nooruses - uue maailma tingimustes pole neid võimalik kätte saada - pole enam kohti, kus lehmi karjatada jms. Aga raha ja tutvused teevad imet.


Mingis mõttes on see justkui kirjeldus maailmast, kus ongi meile tuttava elukorralduse viimased päevad jäänud ning ees ootab täielik kokkukukkumine. Kui muidu olen autorilt lugenud pigem fantasy laadis tekste, siis selline preapokalüptiline  lugu oleks tema puhul justkui midagi täiesti uut - autor hakkab täiskasvanuks saama! (Nali muidugi, teaduslik fantastika pole mingi püha lehm.)



Kommentaare ei ole: