22 mai, 2013

Stephen Baxter – The Invasion of Venus (The Mammoth Book of Best New SF 25, 2012)

Juhtub siis, et juba aasta aega on jälgitud tulnukate (ehk Sisenejate) lähenemist meie Päikesesüsteemile. Küsimus on – kas võtta nendega ühendust või mitte; kui anda märku, äkki siis tulnukad saavad hinnata meie tehnoloogilist arengut ning... rünnata? Püütakse kinni mõned Sisenejate signaalid, aga neist ei saa tuhkagi aru, ja paistab et need polegi mõeldud maalastele. Sest... peagi selgub, et Sisenejad suunduvad Maa asemel Veenuse poole, kust... on hiljuti avastatud miskisuguseid intelligentseid eluvorme. Uskumatu värk. Sisenejate lähenemist dokumenteeritakse igati ja eks lihtrahva hulgas ole igasugu äärmuslasi, kes tahavad tulnukatega ühendust võtta või neid rünnata või pead liiva alla peita. Nagu ikka, valitsused varjavad nii mõndagi ning tõde on kuskil mujal.

Ja siis, korraga! Sisenejad ründavad Veenust! Mitme tunni pärast tuleb Veenuse suunalt vasturünnak ja sellega pihustatakse Sisenejad põrmuks. Selle vasturünnaku sooritamiseks kasutasid veenuslased Neptunit, mis on nüüd kosmosest... haihtunud. Pole planeeti, on probleem. Maalased mõistavad, et see mäng käib ikka väga kõrgelt üle nende peade ja nii tekib paratamatult küsimus, et mida üldse edasi teha. Nojah, kogu lugu on tegelikult esitatud kahe vana tuttava vestluste kaudu. Mees ja naine on nö mõtlevamad pead kui tavainimesed ja võimuvajajad, ja nende kahe visioonid on murelikud. Ent käised tuleb üles käärida!

“This whole episode has never been about us. Can't you see? If this is happening now, it must have happened over and over. Who knows how many other planets we lost in the past, consumed as weapons of forgotten wars? Maybe all we see, the planets and stars and galaxies, is just debris of huge wars – on and on, up to scales we can barely imagine. And we're just weeds growing in the rubble.” (lk 222)

Kommentaare ei ole: