17 november, 2016

Eleanor Arnason – Kormak the Lucky (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 8, 2014)


Viikingite aega paigutuv fantasy iirlasest Kormakist (ei tasu otsida paralleele Howard jt möirapullidega), kelle norralased orjastavad ja Islandil maha müüvad. Kormak pole just kasulik ori, nii müüakse teda peremehelt peremehele kuni jõuab eriti süngesse majapidamisse, kus valitseb hirmuäratav vanamees. Oma salaplaanide täideviimiseks jõuab vanamees niikaugele, et tahab tappa Kormakit (kui ta tegude tunnistajat)... kelle aga päästavad haldjad.

Ja edasi on lugu fantasyt kurguni täis, nende islandi haldjate juurest põgeneb Kormak koos haldjaprintsessiga – nad jõuavad teiste maa-aluste haldjate juurde, kel on omakorda olemas mere-alune otsetee Briti saartega. See haldjaliik kasutab koguni elektrit, et toimetada vagonette Iirimaale, kus nad turustavad oma kaevandussaaduseid sealsetele haldjatele. Ja eks ole ka muid imesid. Viimaks haldjaprintsessiga Iirimaale jõudnud, saab Kormak eraviisilise ülesande neid kohale toimetanud maa-aluselt haldjalt... mis aga ähvardab nurjuda, kui Kormak jääb iiri haldjate võlude küüsi. Jne.

Selline fantasy siis. Igasugune haldjateema näib iseenesest päris vanamoeline nüüdisfantasy tingimustes, kuid Arnason ei lase sel puiseks juraks muutuda – haldjad on nurjatud, Kormakiga juhtuv pole üheselt just positiivselt tõlgendatav. Ja haldjatest kõrgemad jõud, need on õige sõgedad. Kokkuvõtteks siis päris mahlane lugemine, Arnason oma tuntud headuses.

Kommentaare ei ole: