03 juuni, 2011

Ian Crofton – Aus ajalugu – mis juhtus tegelikult (2009)

Selle trükise kohta võib vist öelda “erakordselt suvaline raamat” - suvaline selles mõttes, et... otseselt targemaks ei saa, on lihtsalt üks klatšiajalugu, mis hakkab üha korduma ja korduma; kui oleks vaid viitsimist, võiks välja filtreerida Croftoni meelisteemad ja neist kirjutamise viisid. Juhtumid on enamasti seotud Suurbritannia ja ta alamatega, kuulsad ja kummalised. Selle raamatu lugemine ja heinakuhjast pärlite otsimine oli mulle tõeline ajaraisk, noorus ei tule iial tagasi. Mis ei tähenda tegelikult midagi, igaühele oma.

75 miljonit aastat tagasi
GALAKTILISTE TÜRANNRAHVASTE MAA. Vastavalt saientoloogia doktriinile röövis galaktiline türann Xenu teistest galaktika osadest tuhandeid miljoneid inimesi ja saatis nad hävitamiseks planeedile Maa. Nad saabusid Douglas DC-8 välimusega raketimootoriga kosmoselaeval. Pagendatud, kes pandi eelnevalt 36 päeva väldanud 3D filmi abil uskuma, et nad on samaaegselt Jeesus, Jumal ja Saatan, jäeti termodünaamiliste plahvatuste meelevalda. Seejärel asusid ohvrid parasiitidena inimkehadesse, kust neid on oletatavasti võimalik eemaldada üksnes keerukate saientoloogiavõtete abil. (lk 8) 
870
KUNINGAS KUI LAIALISIRUTATUD TIIBADEGA KOTKAS. Edmund, Ida-Anglia märterkuningas tapeti viikingite poolt – võimalik, et “verise kotka” või “laialisirutatud kotka” meetodil. Selle aeglase hukkamisviisi ajal hoiti ohvrit näoga maa poole ja tema ribid painutati selgroost eemale, kuni need ulatusid kummalgi pool kehast välja nagu tiivapaar. Siis kisti välja ohvri ikka veel hingavad kopsud ja raputati haavadele soola. (lk 30) 
1623
PANKROTISTUNUTE KÕRVAD NAELUTATAKSE HÄBIPOSTI. Võeti vastu seadus, mille kohaselt naelutati kõik pankrottiläinud kaheks tunniks kõrvapidi häbiposti, enne kui kõrv maha raiuti. (lk 84) 
1714
LÕBUS ARST. Suri arst John Radcliffe, kes oli nii vaimukas mees, et inimesed teesklesid haigusi vaid selleks, et tema seltskonnas viibida. (lk 119) 
1787
RAHALINE ETTENÄGELIKKUS. Šotlane William Stevenson läks lahku oma naisest ja mõlemad nõustusid, et see, kes neist esimesena teeb ettepaneku leppida, peab teisele 199 naela trahvi maksma. Nad ei kohtunud enam kunagi. (lk 157) 
1896
KOLMEKÜMNE KAHEKSA MINUTILINE SÕDA. (27. august) Kella 9.02 ja 9.40 vahel enne lõunat oli Suurbritannia sõjas Sansibariga, mis on ajaloo lühim konflikt. Sultan Hamad bin Thuwaini protesteeris Kuningliku Mereväe sadamasse saabumise vastu ja avas tule. Kuninglik Merevägi vastas samaga ning purustas sultani palee. Sultan põgenes ja asendati paindlikuma Hamoud bin Mohammediga. (lk 229) 
1946
NATSIPÄRAND BOURNEMOUTHIS. Bournemouth Evening Echo tõi ära järgmise loo:
“Missis Irene Graham Boscombe'ist Thorpe Avenue'lt rõõmustas auditooriumi oma mälestustega saksa sõjavangist, kes saadeti kord nädalas tema juurde aiatööle. “1945. aasta lõpus saadeti ta kodumaale tagasi,” meenutas proua. “Ta tundus olevat kena ja sõbralik poiss, kuid kui krookused 1946. aasta veebruaris nina muru seest välja pistsid, võis neist kokku lugeda “Heil Hitler”.” (lk 267) 
1962
TROTSKISTID KOSMOSES. Asutati Neljas (posadistlik) Internatsionaal. See oli argentiinlase Juan Posado juhitud trotskistlik rühmitus, mis uskus, et UFO-d saabuvad sotsialistlikust tulevikust – ilmselt mõnelt teiselt planeedilt, kus sotsialism on juba juurdunud. Posadistid, kes pärast Posada surma 1981. aastal enamjaolt laiali läksid, pooldasid ülemaailmset tuumasõda, sest arvasid, et see looks võimalused sotsialismi kehtestamiseks Maal. (lk 276) 
1983
VÄIKE EBAMUGAV VINJETT. Esimene Bulwer-Lyttoni võistluse võitja Gail Cain sai auhinna järgmise halvima avalause eest:
“Kaamel suri järgmisel päeval üsna ootamatult ning Serena ärritus tusaselt, poleerides enda niigi veatuid küüsi – kaugeltki mitte esimest korda sestsaadik, kui teekond oli alanud, juureldes õelalt, kas seegi sulandub vaid väikeseks ebamugavaks vinjetiks, nagu kõik senised koos Basiliga veedetud puhkused.” (lk 293)

Kommentaare ei ole: