11 märts, 2018

Madeline Ashby - Work Shadow/Shadow Work (Robots vs. Fairies, 2018)


Sellise teksti puhul võiks sõlmida iseendaga kihlveo – kas see võiks edaspidi ilmuda mõnes aasta parimate antoloogias? Minu meelest võiks, ikkagi üldinimlikud teemad ja mõneti ebakonventsionaalne käsitlus. Aga, üldiselt kipub nii olema, et need lood, mis mulle meeldivad, ei kipu antoloogiate koostajate valikusse mahtuma. Elame, näeme.

Tekst on veidi sarnane hiljuti ilmunud Shoemakeri „Today I Am Paul“ looga ehk siis robotitest, mille ülesandeks on eakate eest hoolitseda. Kui Pauli puhul oli tegemist nö süsteemiga, siis Ashby nimetu tehiskaaslane on rohkem… individualiseeritud robot (ja noh, selle teksti maailm on vast rohkem tehisintellektikeskne kui Shoemakeri puhul).

Roboti ülesandeks on aidata kodutöödes (ja hooldada) Islandil elavat Sigridi nimelist daami. Kes arvab, et ta on võimeline suhtlema üleloomulike olenditega, näiteks haldjatega. Kuna lugu on esitatud tehiskaaslase vaatepunktist, siis võib aimata ta heasoovlikku mõistmist – niisugused uskumised aitavad tema andmebaaside kogemusestest lähtuvalt vanaprouat kauem nö terve mõistusega hoida. Sigrid on omas ringkonna maailmas üsna tuntud tegelane, kes senini annab nõu vastavatel teemadel; nii pöörduvad tema poole nüüd Islandi ametivõimud, kel on transpordivõrgu ehitamisel tekkinud veider probleem – nimelt peaks üks loodav maantee kulgema läbi ühe hiielaadse koha, aga tööd seal kandis takerduvad mitmete mõistatuslike õnnetuste tõttu. Kuigi ametnikud vaime ei usu, äkki siiski Sigrid tuleks ja lepitaks neid üleloomulikke olendeid (ehk sunniks neid mujale kolima). Kärts vanaproua ja ta kõikemõistev tehiskaaslane asuvadki jalgsi teele. Ning robotit ja vanaprouat ootab üllatus.

Nagu näha, on tekstis ühendatud nii üleloomulik maailmavaade kui tulevikutehnika… ja kumbki leiab omal moel mõistmist. Aga vast tähtsam on see, kuidas muuta tundmatu enese jaoks mõistetavaks, kuidas mõista Teist, kuidas üle saada Võõrast. Ja seda käsitleb Ashby kena hingesoojusega (esmatutvus autori lühiloomega oli samuti tugevasti tehisintellekti võtmes, aga millegipärast tollal polnud mul lugemiseks vastavat tuju).

Kommentaare ei ole: